Karlovarská nemocnice bude zkoumat ostatky šlechticů

07.07.2017 19:21

?Koncem července zamíří mumifikované ostatky z chodovské plankenheimské hrobky do karlovarské nemocnice na CT vyšetření. Město tak chce získat informace o tělesných proporcích zemřelých šlechticů nebo například o nemocích, které prodělali.

Karlovarská nemocnice bude zkoumat ostatky šlechticů
Foto: kkn.cz
Popisek: Karlovarská krajská nemocnice

Do karlovarské nemocnice budou převezeny ostatky tří těl. „Jedná se o pokračování archeologického výzkum krypty, který začal letos v březnu se záměrem hrobku zajistit, ostatky důstojně uložit a identifikovat zejména Franze Flamina von Plankenheima a zjistit, jaká byla jeho podoba, kterou dosud neznáme,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger.

Pro vyšetření téměř 300 let starých mumií využije nemocnice nedestruktivních metod. „Jejich cílem bude shromáždění anatomických poznatků o zkoumaných osobách, a to nejen pokud jde o základní informace o jejich fyzické konstituci, ale například i zda prodělaly nějaká závažnější poranění či degenerativní onemocnění. Dalším výstupem vyšetření bude 3D model skeletu, který by měl následně umožnit i pokus o rekonstrukci obličeje Franze Flamina von Plankenheim,“ doplnil mluvčí nemocnice Vladislav Podracký s tím, že podrobná zpráva s výsledky antropologického výzkumu bude známa přibližně v závěru léta.

Rodina pánů z Plankenheimu byla majitelem chodovského panství v letech 1634 až 1744 a městu zanechala nejstarší a nejvýznamnější stavební a umělecké památky, jakými jsou zvon Jan Vilém, boží muka, mariánský sloup a kostel svatého Vavřince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …