Klub českých turistů: Mezinárodní den turistiky NABOSO

15.07.2019 14:21

Odložte v labyrintáriu zámku Loučeň své nepřirozené a zdravotně závadné boty a s nimi i stud. Vyzkoušejte nový životní styl naboso a novou formu zdravé, pohodové a zajímavé turistiky – turistiku naboso a využijte k ní své nohy, 6 milionů let vyvíjené mistrovské dílo evoluce. Odnesete si mnoho poznatků a zážitků … a boty v ruce.

Klub českých turistů: Mezinárodní den turistiky NABOSO
Foto: kct.cz
Popisek: Klub českých turistů - logo

Kdy a kde: sobota 27/7/2019,  9 – 18,30 h, zámecký park, Loučeň 1 (obec leží mezi M. Boleslaví a Nymburkem, 250 m.n.m.). Placené parkovné a vstupné, placené některé další služby, produkty či atrakce. Přímo v loučeňském anglickém parku je zámek s bohatým programem a 12 labyrintů a bludišť, dále suvenýry, občerstvení, dětský lanový park.

Celodenní zámecký program bude v duchu zdravé, pohodové a zajímavé chůze naboso. Celý den a v celém areálu choďte naboso a vnímejte zámecký areál s nejrůznějšími povrchy všemi pěti smysly. Zujte se hned u vchodu.

PESTRÝ PROGRAM:

11 – 11,45 h - Bosá vycházka 2 km od stánku Turistiky naboso (u infocentra) po zámeckém parku; těsně navazuje chůze poslepu pískovcovým labyrintem;
11,45 - 12 h – naboso a poslepu pískovcovým labyrintem;
12,30 – 12,45 h – bosý běžecký závod pro děti (louka u infocentra);
13 – 13,30 h - Přednáška o chození naboso (v interiéru zámku či okolních budov, bude upřesněno na místě);
14 – 15,30 h - Bosý výlet 4 km od stánku Turistiky naboso, trasa mimo areál zámku  k prameni Dobrá voda; Kdo má zájem jen o tento výlet, neplatí vstupné do areálu a čeká před hlavní branou, odkud odejdeme 14,05 h; těsně navazuje bosá prohlídka zámku.
15,30 – 16,30 h – bosá prohlídka zámku s hmatovým překvapením; zájemci o chůzi ve žhavém uhlí se pak urychleně přesunou ke kuličkovému hřišti.
16,30 – 17 h – chůze ve žhavém uhlí; na kuličkovém hřišti; počítá se s tím, že ca v 16,40 h dorazí i účastníci bosé prohlídky zámku.

DÁLE V PRŮBĚHU CELÉHO DNE:

Vyrobte si jednoduché ozdoby nohou - Potěmkinovy sandály;
Objevte  bosé boty či kořenový koberec;
V obří noze (palisádové bludiště č. 6) poznejte tajemství reflexní terapie;
Vyzkoušejte obratnost svých nohou v bosé dílně, užijte si malování na nohy či chůzi ve střepech;
Projděte se po hmatovém chodníčku.

IVV - Mezinárodní den turistiky naboso je zařazen do akcí IVV (Internationaler Volkssportverband), což je mezinárodní organizace pro lidový sport (nevýkonnostní, odpočinkový, nenáročný, cenově dostupný sport, bez omezení věku či výkonnosti).
Zrakově postižení – turistika naboso je vhodná též pro zrakově postižené jak z důvodu hmatových prožitků, tak z hlediska nácviku prostorové orientace a samostatného pohybu.

S sebou doporučujeme vzít si repelent a vlhčené ubrousky. Tašku na boty dostanete u vstupu - boty si můžete nést s sebou  nebo je raději můžete zanechat rovnou doma či v autě.

Bezpečnost pro tuto akci: Kráčejte opatrně. V parku a blízkém lese je běžné přírodní prostředí s běžnými riziky jako např. hmyz, větvičky. Zvažte, zda nemáte zdravotní kontraindikaci k chůzi naboso. Objevíte-li ostré předměty, např. střepy, vyhoďte je do koše nebo nám to ohlaste. Za mokra dávejte pozor na uklouznutí, za horka dávejte pozor na rozpálený povrch cesty. U vody dejte pozor na malé děti. Naboso chodíte na vl.nebezpečí. Lékárničku v případě potřeby žádejte v infocentru u hl.vchodu.

Doprava: ČD Všejany (6km), dálnice E65 ex.33 a D11 ex.39.
Info zámek Loučeň: https://www.zamekloucen.cz/a/den-bose-turistiky
Vedoucí bosého programu na místě: p. Slouka, 603 269 052, igor.slouka@seznam.cz , https://www.turistikanaboso.cz/akce/

S laskavou  podporou zámku Loučeň (Ing. K. Šrámkové) a ve spolupráci s Klubem českých turistů bosý program zpracoval a vede Mgr. Igor Slouka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…