Komora daňových poradců: Všechny návrhy na řešení současné krize je třeba diskutovat s odborníky na daně

07.04.2020 8:23

Jedním z návrhů, který projedná Poslanecká sněmovna, je návrh, na základě kterého by v případě neplacení nájemného z bytů a nebytových prostor nemohla být pronajímatelem dána výpověď, pokud toto nájemné bude doplaceno do 12 měsíců (v případě bytu), resp. 24 měsíců (v případě nebytových prostor).

Komora daňových poradců: Všechny návrhy na řešení současné krize je třeba diskutovat s odborníky na daně
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Důsledkem bude v mnoha případech, že nájemce nájemné nezaplatí. Vedle velké diskutabilnosti tohoto návrhu, který de facto přenáší problém platební neschopnosti z jedné skupiny na jinou, má daná věc i další navazující daňové souvislosti, které nikdo zatím neřeší.

Člen Prezidia, Michal Frankl, k tomu dodává: „Je nutné si uvědomit, že bez ohledu na to, že pronajímatelé nedostanou zaplaceno, budou muset v mnoha případech odvést státu DPH a v případě podvojného účetnictví dokonce i daň z příjmů. Jestliže je tento režim vynucen státem, musí být řešeny i tyto dopady.“

Komora nabízí bezplatně státu své odborníky. Ale bohužel, návrhy s námi nejsou prodiskutovávány. „Je nutné zdůraznit, že existují i jiná rychlá řešení současné situace, která by mohla efektivně pomoci, aniž by byla jedna skupina zvýhodněna před druhou. Optimálním řešením může být dočasný odklad všech plateb vůči státu. Jde o přechodné, ale rychlé a efektivní řešení. Po skončení krize se provede vyúčtování podle pravidel, které bude čas promyslet, prodiskutovat a přijmout je s ohledem k vývoji situace jako řešení úplné a definitivní,“ doplňuje člen Prezidia a vedoucí Sekce daň z příjmů právnických osob, Jiří Nesrovnal.

Komora daňových poradců ČR opakovaně potvrzuje svoje odhodlání podílet se na řešení situace ve prospěch celé společnosti tak, aby negativní dopady současné situace na obyvatele a podnikatele byly co nejmenší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…