Konference při Dnu TA ČR otevřela téma chytré budoucnosti

21.10.2016 14:10

Nové digitální trendy a technologie, které ovlivňují nebo v blízké budoucnosti budou ovlivňovat naše životy. Téma, které používá zastřešující pojem Smart Life, zvolila Technologická agentura České republiky (TA ČR) jako hlavní pro diskuse s odborníky pro letošní rok.

Konference při Dnu TA ČR otevřela téma chytré budoucnosti
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

S velkým pozitivním ohlasem se setkala již konference pořádaná na nedávném Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Její volné pokračování přichystala agentura na dnešní den do budovy Národní technické knihovny. „Uskuteční se v rámci prestižního Dne TA ČR, který vyvrcholí galavečerem s udělováním cen autorům za nejlepší projekty aplikovaného výzkum,“ upozornil Petr Očko, předseda TA ČR.

Konference Smart Life měla opět svým obsahem i kvalitou účastníků velmi vysokou úroveň a skvělou atmosféru. Mezi diskutujícími byli například Andrew W. Wyckoff, ředitel direktoriátu OECD pro vědu, technologie a inovace, Ralf B. Wehrspohn, ředitel Fraunhoferova institutu pro mikrostrukturu materiálů a systémů v Halle/Salle v Německu nebo známý český ekonom Tomáš Sedláček. Andrew Wyckoff z OECD navíc na konferenci vůbec poprvé v České republice prezentoval výsledky projektu Next production revolution, který definuje klíčové globální trendy pro rozvoj průmyslu.

„Současné technologie nejsou ve své podstatě revoluční. Revoluční je ale míra jejich vzájemného propojení,“ zdůraznil Andrew Wyckoff. A uvedl přitom celou řadu příkladů, jako jsou 3 D tisk, nanotechnologie, technologická bezpečnost, zcela nové druhy materiálů nebo technologie založené na biovědách. „Velmi důležitá tak bude těsná spolupráce mezi univerzitami, průmyslem a agenturami podporujícími aplikovaný výzkum. Musíme si také uvědomit, že dvě třetiny lidí nejsou na nové technologie patřičně připraveni. Proto je potřeba věnovat velký důraz vzdělávání,“ řekl. V panelové diskusi ale s jeho názorem polemizoval například Tomáš Marada, odborník na Blockchain. „Nové technologie jsou již vyvíjeny ve spolupráci s předními neurology, aby byly intuitivní a lidé je mohli používat bez nutnosti učení se,“ řekl.

Podle Ralfa Wehrspohna již nyní zažíváme zcela zásadní proměnu business modelů. „Zásadní komoditou na trhu jsou data a schopnost s nimi pracovat. To ale vyvolává celou řadu podnětů, na které je třeba klást důraz. Mám tím na mysli například bezpečnost dat a jejich přenos, ochranu autorských práv a podobně,“ uvedl. František Štrupl ze společnosti Google navázal tím, že jen v letošním roce se na celém světě zdvojnásobí objem dat ve srovnání s celým obdobím od začátku civilizace do loňského roku. Proto je tak důležité, aby nastupující generace byly na jejich zvládnutí připravené. „Nechme si děti hrát s technologiemi. Připravují se tím na budoucí život, o jehož podobě nemáme ani zdání. Digitální svět nás luxuje. A nikde není dáno, že současná biologická forma inteligence je konečná. Přiznejme si, že nevíme, kam bude směřovat další evoluční krok,“ podotkl ekonom Tomáš Sedláček.

„Technologická agentura podporuje aplikovaný výzkum v oblastech, které jsou právě těmi budoucími trendy pro naši ekonomiku a společnost s cílem posílení konkurenceschopnosti ekonomiky a kvality života obyvatel naší země,“ uvedl Petr Očko. Tedy mimo jiné i principy Smart Life, Průmysl 4.0, Společnost 4.0 či sdílená ekonomika (Sharing Economy) budou patřit mezi podporovaná témata v klíčových programech TA ČR. „Už letos byl Průmysl 4.0 jedním z témat veřejné soutěže v programu EPSILON zaměřeném na technologický aplikovaný výzkum. Například na společenské dopady změn, které přicházejí, bude zaměřený program ÉTA, který spustíme v příštím roce,“ vysvětlil Petr Očko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…