Konopí údajně aktuálně chybí desítkám až stovkám pacientů, kteří tím strádají a zůstávají bez léčby

20.03.2017 16:53

Vyjádření SÚKL k aktuální situaci u konopí pro léčebné použití.

Konopí údajně aktuálně chybí desítkám až stovkám pacientů, kteří tím strádají a zůstávají bez léčby
Foto: sukl.cz
Popisek: Státní ústav pro kontrolu léčiv - logo

Konopí pomáhá několika pacientům, kteří si jej v průběhu předchozích měsíců v lékárnách vyzvedli – průměrně se jednalo o 28 pacientů za měsíc. To skutečně není mnoho. Nicméně od počátku bylo zřejmé, že konopí se v ČR bude používat spíše okrajově. To ale v žádném případě nesnižuje jeho důležitost.

Pacienti, kteří jej doposud používali, však v žádném případě nezůstanou bez léčby! Na českém trhu je celá řada registrovaných léků, které (na rozdíl od konopí), prošly léty klinických studií, jsou v léčebné praxi dobře zavedené a lékaři ví, jak s nimi mají pracovat a jak na pacienty s konkrétní diagnózou působí.

Zároveň nedává logiku, že je po konopí obrovská poptávka, když ani to z 1. dodávky nebylo spotřebováno a SÚKL musel nechat 7 tisíc gramů zlikvidovat.

SÚKL nedokázal konopí dostatečně propagovat

SÚKL není oprávněn jakkoli propagovat léčebné konopí! Doporučení pana Kubálka (jinak též dvojnásobného neúspěšného uchazeče o veřejnou zakázku na pěstování konopí), aby tak SÚKL činil, vychází zřejmě z hrubé neznalosti platné legislativy.

Mimo jiné i z důvodu zvýšení informovanosti odborníků z řad lékařů působil ještě v minulém roce na Ministerstvu zdravotnictví ČR Vládní zmocněnec pro uvádění konopí pro léčebné použití do praxe, MUDr. Tomáš Zábranský. Jeho úkolem bylo zejména zajistit vzdělávání lékařů v této oblasti a informovat je o možnostech léčebného použití konopí. To se však bohužel nepodařilo. A co hůř, MUDr. Tomáš Zábranský navíc evidentně dostatečně nekomunikoval tuto problematiku ani se zástupci jednotlivých odborných lékařských společností. Když je totiž SÚKL oslovil s tím, jaké druhy konopí by pro své pacienty chtěli mít k dispozici, vyjádřili se v tom smyslu, že pro jeho používání v léčebné praxi nemají dostatek relevantních odborných informací.

Ptáme se, kdo tedy selhal? Jak je možné, že odborné lékařské společnosti, jejichž lékaři dle platné legislativy mohou konopí předepisovat, o něm nemají dostatek odborných informací?

SÚKL po celou dobu velice intenzivně komunikuje se všemi předepisujícími lékaři. Komunikoval a předával si informace i s pacientskou organizací KOPAC, která se konopím zabývá. Zároveň informoval o této problematice lékárenskou veřejnost, a to prostřednictvím řady vzdělávacích akcí. SÚKL tedy striktně odmítá, že by v této oblasti jakkoli pochybil!

Aktuální stav legislativy

Právní předpisy, které upravují oblast konopí pro léčebné použití, bohužel nejsou domyšleny do všech detailů a situací, které se v průběhu poptávání pěstitele a následné realizace smlouvy vyskytly. Tato legislativa má řadu nedostatků a je velmi obtížné vykonávat všechny činnosti tak, aby byly její požadavky naplněny, a zároveň, aby zde mohlo být konopí pro pacienty dostupné. SÚKL však v této věci dělá maximum možného. SÚKL nemůže a nebude porušovat platnou legislativu! Pokud by SÚKL činil kroky, které jsou mu ze strany některých externích subjektů doporučovány, znamenalo by to, že ostatní regulované subjekty za obdobná pochybení sankcionuje a ve svém vlastním případě je toleruje. A to je zcela nepřípustné!

SÚKL naprosto souhlasí s tím, že aktuální umístění Státní agentury pro konopí pro léčebné použití pod SÚKL není ideální a de facto znamená, že stát reguluje sám sebe. Tento stav je však upraven zákonem a SÚKL nezbývá nic jiného než jej plně respektovat. Je třeba se ptát konkrétních osob, které se na přípravě takové legislativy podílely, proč byla Státní agentura takto v rámci organizační struktury zařazena.

Co je však velice zarážející, je např. tvrzení MUDr. Tomáše Zábranského, který uvádí, že SÚKL mohl exspiraci konopí prodloužit, jelikož je to v zahraničí běžná praxe. Ano, je to zcela běžná praxe, a to nejen v zahraničí. Základní neznalost legislativy však MUDr. Zábranský prokazuje tím, že zcela opomíjí fakt, že prodloužení exspirace může realizovat výhradně výrobce (tedy v tomto případě pěstitel konopí), a to pouze na základě výsledků stabilitních studií. Ty však nejsou k dispozici, neboť si pěstitel žádné takové studie nezadal, pokud je nám známo.

Současná situace a veřejná zakázka na dodávku konopí

Ve chvíli, kdy bylo jasné, že od původního pěstitele nebude možné konopí vykoupit, SÚKL neprodleně zahájil novou veřejnou zakázku. Požadavky, které jsou uvedeny v zadávací dokumentaci, odrážejí stávající legislativu. Pokud se v ní subjekty, které se o konopí zajímají, neorientují, je nám to velice líto. Neznamená to však, že SÚKL bude tyto předpisy porušovat, a to ani formou jakéhokoli „změkčování“.

SÚKL nastavil podmínky zadávací dokumentace s ohledem na doposud získané zkušenosti tak, aby bylo možné zajistit průběžné dodávky na trh, a plynule tak pokrýt potřeby českých pacientů. SÚKL obdržel jednu relevantní nabídku, kterou se v tuto chvíli zabývá.

Zároveň je stále možné do České republiky dovážet a používat konopí ze zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…