Kraj Vysočina: Hrad Kámen ovládnou čarodějnice

23.04.2022 15:06 | Tisková zpráva

O víkendu 30. dubna a 1. května se na hrad Kámen, který se tyčí uprostřed stejnojmenné obce na Pelhřimovsku, slétnou čarodějnice z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Kraj Vysočina: Hrad Kámen ovládnou čarodějnice
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„S magickou filipojakubskou nocí je již od pohanských dob spjata řada rituálů a zvyklostí. K nejznámějším patří pálení čarodějnic, kterým se již staří Keltové loučili se zimou a vítali jaro. 

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
V průběhu dob se však tento zvyk různě měnil a podepsalo se na něm i křesťanství. Na hradě Kámen se však zlých sil není třeba tolik bát. Novodobé čarodějnice mohou být i milé a zábavné, přijďte se o tom přesvědčit,“ pobídl k návštěvě hradu Roman Fabeš, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.


Příští víkend se hrad převlékne do čarovného hávu. Potkat zde budete moci hned několik čarodějnic, které během netradičních prohlídek konaných vždy v 10:30, 12:30 a 14:30 hodin zabaví děti zapeklitými úkoly. Po jejich splnění čeká na děti zajímavá odměna v podobě speciálního čarodějnického průkazu a malé drobnosti. A  vůbec prohlídka samotná bude již sama o sobě nevšedním zážitkem. V předchozích letech byl o tyto mimořádné prohlídky velký zájem, a proto je rozhodně lepší si místa předem zarezervovat. Kapacity jsou omezené! Rezervace na těchto šest prohlídek se provádí na telefonních číslech 565 426 609 nebo 721 846 931. „Přijďte se s hradními čarodějnicemi bát i smát!“ uvedl za Muzeum Vysočiny Pelhřimov ředitel Ondřej Hájek.

Od dob středověku byli lidé přesvědčeni, že v určité dny mají zlé síly větší moc a schopnosti než jindy. A velmi se obávali zla, které představovaly čarodějnice. Ty údajně uměly uhranout či přivodit nějakou škodu a újmu nejenom na zdraví, ale i na majetku. Zejména se věřilo tomu, že v noci z 30. dubna na 1. května se čarodějnice vznášely na košťatech a slétávaly se na kopcích, aby zde vykonávaly své nekalé praktiky. Na ochranu před nimi se používaly různorodé rituály například v podobě používání svěcené vody či větviček, zaříkávání, kreslení kruhů na zem nebo na vrata, pálení smetí a ohňů nebo sypání písku před vchod. V rámci tehdejších čarodějnických procesů vedených církví bylo za čarodějnice označeno mnoho nevinných lidí, kteří byli následně odsouzeni, mučeni a upáleni. Tyto procesy byly naštěstí ukončeny panovnicí Marií Terezií v druhé polovině 18. století. A my si již tuto dobu jen připomínáme v podobě pálení ohňů.

Návštěvu hradu o posledním dubnovém a prvním květnovém dni si užijí nejenom děti, ale i dospělí. Návštěvníky především z mužské části populace potěší expozice jednostopých vozidel, která je zde k vidění již od roku 1974, ale samozřejmě je průběžně inovována. A krajská sbírka motocyklů se postupně rozrůstá o další nové přírůstky, které je bezprostředně po jejich pořízení možné vidět v expozici. Velice příjemná bude také procházka přilehlým hradním parkem, ve kterém je aktuálně k vidění nádherně kvetoucí alpinum. Tato miniaturizovaná skalnatá horská krajina zaručeně potěší všechny milovníky květin. Proto neváhejte a vydejte se v jarním období na výlet spojený s nevšedním prožitkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…