Kraj a obce trvají na zajištění bezpečnosti v Květné

09.12.2014 21:28

Bezpečnostní rada Pardubického kraje dnes formulovala ve spolupráci se starosty obcí kolem muničního skladu v Květné na Svitavsku bezpečnostní požadavky a potřebu garance státu při přesunutí munice z Vrbětic. Na jednání o konkrétním řešení situace za pomoci státu pozval hejtman Martin Netolický jako předseda Bezpečnostní rady kraje také náměstka ministra obrany Tomáše Kuchtu, zástupce ministerstva vnitra a jeho složek a další odborníky. O výsledcích bude informovat premiéra Bohuslava Sobotku, který je předsedou Bezpečnostní rady státu.

Kraj a obce trvají na zajištění bezpečnosti v Květné
Foto: kancelář hejtmana M. Netolického
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Znovu jsme probírali požadavky kraje a příslušných obcí, za kterých si dovedeme představit přesun a následné uskladnění munice v Květné. Zajištění bezpečnosti a klidu obyvatel je pro nás všechny prioritou,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Obce chtějí znát například režim provozu muničního skladu a podmínky uložení munice. Chceme, aby starostové mohli obyvatelům svých obcí tlumočit jednoznačné vyjádření, že jejich bezpečnost nebude v žádném případě ohrožena,“ dodal Martin Netolický.

Objekty musí hlídat armáda nebo policie

Mezi podmínky bezpečného převozu a skladování munice patří především garance státu týkající se stavu ukládané munice, se kterou by být manipulováno pouze pod dozorem armádních nebo policejních specialistů. Tyto subjekty by měly také obstarávat zabezpečení celého objektu. Dále je požadováno zřízení profesionální jednotky požární ochrany umístěné přímo v Květné, která zde již v minulosti působila. Tato jednotka by tak v případě vzniku krizové situace byla ihned připravena k jejímu řešení. Zároveň by měl být připraven časový plán na přesun munice. „Je nezbytné seznámit veřejnost i zástupce obcí s harmonogramem případného přesunu. Chceme vědět, v jakém množství a kdy bude co do Květné převáženo, naskladňováno a vyskladňováno,“ dodal k dalšímu z požadavků hejtman Martin Netolický.

Nechceme v Květné druhé Vrbětice

Požadavky kraje a starostů obcí v okolí areálu muničního skladu na zajištění bezpečnosti se stupňují v souvislosti s dalšími výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Munice, která v tomto skladu v současné době je, by měla být postupně převezena a část uskladněna právě v muničním skladu v Květné. Ten stát využíval do roku 2013, kdy byl prohlášen za nepotřebný. Zástupci obcí a kraje chtějí těmito požadavky eliminovat možnost opakování scénáře z Vrbětic, kde munici střežila soukromá firma.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…