Krajská nemocnice Liberec otevřela odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem

18.03.2020 18:01

Krátce po poledni ve středu 18. března zprovoznila Krajská nemocnice Liberec (KNL) ve svém areálu u bývalých autodílen na Husově ulici odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem. To bude k dispozici pouze pro pacienty, které k odběru určila Krajská hygienická stanice Libereckého kraje (KHS LK).

Krajská nemocnice Liberec otevřela odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem
Foto: nemlib.cz
Popisek: Krajská nemocnice Liberec

Pacient, kterého pro odběr biologického vzorku pro laboratorní test na nákazu koronavirem, indikuje KHS LK, má přijet autem do areálu nemocnice, zaparkovat ve stanu, do kterého za ním přijde zdravotník v ochranném obleku. Ten otevřeným okénkem odebere biologický vzorek, předá jej k laboratornímu vyšetření a pacient může odjet. Dochází tím k úspoře času a také minimalizaci případných rizik.

„Děkuji Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje za zapůjčení stanů, ve kterých odběry provádíme. A děkuji také všem kolegům, kteří v neuvěřitelně krátké době stanoviště vybudovali,“ řekl MUDr. Richard Lukáš, generální ředitel Krajské nemocnice Liberec (KNL), a dodal: „Věřím, že společnými silami tuto nelehkou situaci zvládneme.“

„Je to pro mě dobrá zpráva. Zvýší se tím kapacita pro testování všech osob, které určí jako potenciální nakažené Krajská hygienická stanice Libereckého kraje. Děkuji všem za spolupráci, a to zejména krajské nemocnici, hygieně a hasičům,“ dodal hejtman Martin Půta.

Dosud odběr vzorků pro laboratorní testy pacientů s podezřením na koronavirus zajišťovaly dvě mobilní posádky KNL ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje. Vybudováním stacionárního odběrového místa KNL vychází vstříc požadavku Krizového štábu KNL.

Liberecký kraj i KNL připomínají občanům, že stacionární odběrové místo je k dispozici pouze pro pacienty, které k odběru indikovala Krajská hygienická stanice Liberec. O případných změnách bude informovat KNL či kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…