Krajská zdravotní v Ústí nad Labem otevřela nové školící centrum robotické chirurgie

04.09.2015 10:30

V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, o. z. se budou nadále školit robotičtí chirurgové a zdravotníci operačních sálů. Krajská zdravotní, a. s. při Klinice urologie a robotické chirurgie otevřela 2. září nové školící centrum. V Ústeckém kraji se tak nadále budou školit týmy operatérů nejen z České republiky, ale i střední a východní Evropy.

Krajská zdravotní v Ústí nad Labem otevřela nové školící centrum robotické chirurgie
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: Nemocnice Ústí nad Labem, Krajská zdravotní.

Přednosta kliniky MUDr. Jan Schraml, Ph.D., uvedl, že školící centrum Krajské zdravotní, a. s. je unikátní tím, že se lékaři školí na nejnovějším typu robota da Vinci Xi, který disponuje dvěma konzolemi. „V praxi to znamená, že na jedné konzoli operuje zkušený operatér a vedle toho se na druhé konzoli současně operace zúčastňuje školený operatér. Vedle toho má školící centrum i tréninkový modul, na kterém mohou lékaři pokračovat ve školení a zdokonalování způsobů vedení operace pomocí robota, aniž by zatížili pacienta,“ řekl přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie.

Při příležitosti slavnostního otevření školícího centra robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s. mohli účastníci akce vidět v přímém přenosu operaci radikální prostatektomie, což je nejčastěji prováděný výkon robotické chirurgie. Hlavním operatérem byl MUDr. Miloš Bočan z Nemocnice Most, o. z., asistujícím lékařem byl MUDr. Martin Hlavička z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. „Při příležitosti otevření školícího centra jsou demonstrovány školící možnosti, takže lze na vlastní oči vidět, co se bude v budoucnu v centru dít, či přímo si dané technologie neohrožující pacienta takříkajíc ohmatat. Přímý přenos z operace s odborným komentářem a rozkladem, modulová cvičení, to vše napomáhá k rozvoji robotické chirurgie v ČR. Nelze opomenout ekonomický přínos pro Ústecký kraj v podobě dojíždějících lékařů na školení a jeho pozitivní zviditelnění ve světě,“ doplnil MUDr. Jan Schraml, Ph.D.

Seznámit se s novým Školícím centrem robotické chirurgie přijel 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje RSDr. Stanislav Rybák. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří se podíleli na otevření školícího centra. Znamená to, že jsme se zase v konkrétní oblasti dostali na špičku světového zdravotnictví. Centru přeji hodně úspěchů v robotické chirurgii, která je, jak jsem se mohl přesvědčit již při několika prezentacích, nejšetrnější k pacientovi,“ řekl RSDr. Stanislav Rybák.

„Vývojově nejnovější typ robotického systému posouvá nejen možnosti a kvality robotické chirurgie v Krajské zdravotní, ale i možnosti nového školícího centra, a to mě samozřejmě těší,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s. Ing Jiří Novák.

Ing. Petr Fiala generální ředitel Krajské zdravotní, a. s. doplnil, že poděkování patří všem, kteří se svojí činností a úsilím podíleli na tom, že je v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem nejnovější typ robota da Vinci a můžeme otevřít dokonce školící centrum. „Připomínám, že v minulosti abychom mohli být školícím centrem robotické chirurgie, jsme museli mít systémy dva. Dnes máme jeden robotický systém, ovšem se dvěma konzolemi. Já doufám, že naše slova díků vyslyší i další zdravotní pojišťovny a umožní více robotických výkonů u našich pacientů, a to tak, jak s námi v dané oblasti již od počátku robotické chirurgie spolupracuje náš největší plátce zdravotní péče – Všeobecná zdravotní pojišťovna“ uvedl Ing. Petr Fiala.

Pozvání na akci přijal také přednosta Urologické kliniky a 2. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc. „Když jsou přenášeny robotické operace do zahraničí, tak je to vždy z ústecké nemocnice. Za sebe musím říci, že do Ústí jezdím ze dvou důvodů. Prvním je, že máte v České republice nejlepšího robota a druhým, máte nejlepšího přednostu. Vážím si toho, co tady v Ústí vybudoval,“ řekl prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.

V minulých letech se na robotu da Vinci SHD na Klinice urologie a robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s. – Masarykově nemocnici, o. z. vyškolilo sto dvacet lékařů a sester nejen z České republiky, ale také východní Evropy.  Lékaři Kliniky urologie a robotické chirurgie zároveň působí jako proctoři robotických operací a účastní se prvních operací v nově vzniklých centrech robotické chirurgie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …