Královéhradecký a Pardubický kraj jednají o propojení cyklostezek v podhůří Orlicích hor

18.09.2021 9:50 | Tisková zpráva

V Častolovicích se uskutečnilo setkání zástupců místních samospráv, mikroregionů i krajů, aby spolu jednali o společné strategii výstavby cyklostezek a také plánovaném propojení Královéhradeckého a Pardubického kraje. Cyklostezk,a spojující oba regiony, by následně navazovala na stále hustší a kvalitnější síť cyklotras v obou krajích.

Královéhradecký a Pardubický kraj jednají o propojení cyklostezek v podhůří Orlicích hor
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Orlické hory a jejich podhůří jsou skvělým místem pro cykloturistiku a místní samosprávy jsou si toho dobře vědomy. Síť cyklostezek postupně houstne a je potřeba koordinovat jednotlivé záměry na stavbu nových úseků tak, aby na sebe navazovaly. Jsme připraveni pomoci všemi možnými prostředky k tomu, aby se Královéhradecký a Pardubický kraj propojily řádnou cyklostezkou,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Adam Valenta po jednání v Častolovicích.

Jednou ze zvažovaných propojení obou krajů je cyklostezka vedoucí z Potštejna do Ústí nad Orlicí přes Libchavy a Sopotnici. Problém ovšem představuje silnice I/14, kterou by trasa pro cyklisty musela složitě překračovat. Plánování výstavby také brání problémy s výkupy pozemků.

„Alternativním řešením se jeví propojení Chocně a Týniště nad Orlicí. Cyklostezka by vedla údolím Tiché Orlice, takže by cyklisté nemuseli překonávat velká převýšení. O této variantě budeme nadále jednat, protože spojení našeho kraje s Pardubickým přes Sopotnici se jeví jako velmi neschůdné. Jednání budou pokračovat, ale myslím si, že základní obrysy problémů jsme si již vyjasnili,“ doplnil radní Valenta.

Královéhradecký kraj dlouhodobě podporuje cyklistiku a cyklodopravu v regionu. Už sedmým rokem pravidelně přispívá milionové částky na přípravu a následnou výstavbu dálkových cyklotras a v této činnosti hodlá pokračovat. Během pěti let rozdělil na dotacích téměř 66 milionů korun. V roce 2021 se jednalo o částku ve výši 16,5 milionu korun, s obdobnou alokací se počítá i v roce 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…