Královéhradecký kraj: Hasiči a veterináři zlikvidovali v Kosičkách chov slepic, nakažených ptačí chřipkou

04.04.2021 11:32

Přes 140 profesionálních a dobrovolných hasičů z celého Královéhradeckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR ve spolupráci s veterináři během soboty 3. dubna dokončilo na základě rozhodnutí veterinární správy likvidaci chovu drůbeže v Kosičkách, kde se objevila nákaza ptačí chřipkou. Celkem bylo utraceno téměř 170 tisíc nosnic v pěti halách v klecovém chovu.

Královéhradecký kraj: Hasiči a veterináři zlikvidovali v Kosičkách chov slepic, nakažených ptačí chřipkou
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Zásah hasičů v drůbežárně Kosičky bude dnes po třech dnech od zahájení v odpoledních hodinách ukončen. Následně proběhne úklid celého areálu, úklid na snáškových halách a jejich celková dezinfekce. Po těchto činnostech bude potvrzeno ze strany Státní veterinární správy, že jsou haly připravené a bezpečné pro obnovení chovu nosnic. Touto cestou chceme poděkovat za profesionální přístup, rychlost zahájení a samotnou realizaci Hasičskému záchrannému sboru ČR, Policii ČR a Státní veterinární správě,“ uvedl ředitel Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách Jan Pozdílek.

V okolí Chlumce nad Cidlinou je tento chov již třetí v pořadí, který musel být kvůli výskytu ptačí chřipky zlikvidován. Veterináři na konci března potvrdili v této oblasti tři ohniska nákazy, a to dvě v Kosičkách a jeden v nedaleké Lukové. Menší chovy kachen v Lukové a Kosičkách veterináři ve spolupráci s dobrovolnými i profesionálními hasiči zlikvidovali během středy, kdy museli vybít na pět tisíc kusů vodní drůbeže. O den později začali likvidovat velkochov v Kosičkách.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

„Drůbežárna Kosičky vyprodukovala zhruba 150 000 kusů konzumních vajec denně a zaměstnanci mě dnes ujistili, že svůj chov obnoví hned, jak bude dokončena likvidace drůbeže a desinfekce všech hal. Také mě ujistili, že se v žádném případě nemohla dostat vajíčka nakažených nosnic do prodeje. Nákaza propukla u mladých kusů, které teprve byly připravované začít snášet. Veterinární správa nechala preventivně zlikvidovat celý chov i vajíčka z ostatních hal. Chtěl bych vedení farmy i jejich zaměstnancům poděkovat za zodpovědný přístup a rychlé jednání. Situaci ve spolupráci s hasiči a veterináři zvládli a věřím, že brzy vajíčka z Kosiček opět poputují do obchodů. Vedení firmy mě také informovalo, že dodávky zajistí z jiných svých provozů, takže udělají všechno proto, aby obchodní trh nic nezaznamenal,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček, který během soboty osobně monitoroval průběh likvidace velkochovu.

„V Kosičkách potvrdili nákazu kmenem H5N8, což je velice nakažlivé onemocnění mezi zvířaty, ale dosud nebyl naznamenám jeho přenos na člověka. Riziko nákazy na člověka nehrozí ani po konzumací vajec. I když se nákaza ptačí chřipkou na farmě prokázala jen u malé části slepic, z preventivních důvodů byl zlikvidován celý chov i několik snůšek vajec,“ doplnil náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Bělobrádek.

První dvě ohniska ptačí chřipky v roce 2021 v Královéhradeckém kraji veterináři potvrdili v komerčních chovech v Zábědově u Nového Bydžova a Dobřenicích na Hradecku. V obou chovech se dohromady nacházelo zhruba 40 tisíc kusů kachen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…