Královéhradecký kraj: Safari park využije finance od kraje

28.01.2024 7:44 | Tisková zpráva

Krajští radní schválili vyrovnávací platbu pro Safari Park Dvůr Králové ve výši přes 71 milionů korun, z toho více než 61 milionů korun na provoz a 10 milionů korun na investici. Finance požadované na provoz poslouží na nákupy nedotovaných krmiv pro zvířata a na osobní náklady chovatelů i dalších zaměstnanců.

Královéhradecký kraj: Safari park využije finance od kraje
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Ze zdrojů určených na investice chce safari park během letoška a příštího roku zrekonstruovat a vystavět chovatelská zařízení pro ohrožené druhy. Zoo je členem Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a plánovaná investiční akce vychází z moderních standardů jednotlivých chovů v rámci požadavků této organizace.

„Rozsah služeb poskytovaných královédvorským safari parkem je v rámci Královéhradeckého kraje naprosto unikátní a dlouhodobě snese srovnání s nejvýznamnějšími evropskými zoologickými zahradami. Pro náš kraj má význam i díky nepochybným synergiím, kdy turisté spojí prohlídku zoo s návštěvou také dalších míst v okolí. Safari park je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v celém regionu,“ vysvětlil Pavel Bělobrádek, náměstek hejtmana odpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

Safari parku se po odeznění největších vln epidemie covidu daří a dosahuje rekordní návštěvnosti ve své moderní historii. Mimo svou výdělečnou činnost, jako jsou služby hotelu a kempu a část prodeje, získává na konkrétní projekty finance prostřednictvím dotací od Královéhradeckého kraje či Ministerstva životního prostředí ČR.

Kromě toho zoo dlouhodobě zajišťuje služby ve veřejnému zájmu, když vzdělává děti, mládež i veřejnost obecně nebo zachraňuje zejména ohrožené živočišné druhy. Takové služby bývají z principu ztrátové, a tak má safari park právo na každoroční finanční kompenzace. Ty současné vyplývají ze smlouvy účinné do roku 2026 a schválené krajskými zastupiteli v roce 2016.

Požadovanou provozní (neinvestiční) kompenzaci na letošek zoo stanovila podle výsledku hospodaření za rok 2022, který je již známý a ověřený. Tehdy skončila po vyloučení „tržních“ (ziskových) činností a dotací ve ztrátě ve výši právě zhruba 61 milionů korun. Očekávaný nárůst provozních nákladů z nevýdělečných činností kvůli inflaci asi o dvě procenta oproti nákladům předloňským by měly podle očekávání pokrýt vyšší tržby.

Rekordní návštěvnosti v posledních letech nahrávají mimo jiné nové, dokončené atraktivní investice, jako je expozice tučňáků nebo unikátní areál připomínající prostředí Západního Kapska. Safari park zaměstnává přibližně 200 pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …