Královéhradecký kraj: Vrchol Festivalu F. L. Věka se odehraje v tovární hale

13.09.2022 7:33 | Tisková zpráva

Dvanáctý ročník Festivalu F. L. Věka, který zahrnuje deset koncertů v sedmi městech a obcích regionu Podorlicka, se blíží svému vrcholu nejen letošnímu, ale i historickému.

Královéhradecký kraj: Vrchol Festivalu F. L. Věka se odehraje v tovární hale
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

V neděli 25. září se totiž promění tovární hala společnosti Koenig & Bauer Grafitec v Dobrušce ve velký koncertní sál pro víc jak tisícovku posluchačů a v tomto neobvyklém prostoru, disponujícím odborníky ověřenou vynikající akustikou, vystřídá zaběhlý zvuk moderních tiskařských strojů krásná hudba takových mistrů, jakými bezesporu jsou Ludwig van Beethoven a Bedřich Smetana.

Na podiu se představí těleso, které téměř sto let patří mezi nejvýznamnější české orchestry – Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou nového šéfdirigenta Petra Popelky, jehož nebývale úspěšná mezinárodní kariéra zahrnuje spolupráci s uznávanými orchestry evropského i světového formátu.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Pořadatelé si váží, že vedle pravidelného hostování na největších tuzemských festivalech - Pražském jaru nebo Smetanově Litomyšli, přijal SOČR již podruhé pozvání na festival nesoucí jméno dobrušského rodáka - buditele, skladatele a spisovatele F. L. Věka, resp. F. V. Heka.

Sólistou večera bude fenomenální houslista Josef Špaček, který se po vítězstvích a úspěších v nejprestižnějších mezinárodních soutěžích stal nejmladších koncertním mistrem České filharmonie. Nyní vystupuje sólově po celém světě. V Dobrušce zazní v jeho podání Beethovenův Koncert pro housle a orchestr D dur. Návštěvníci si jistě vychutnají i úvodní část koncertu - na programu je výběr ze symfonické básně Má vlast Bedřicha Smetany.

Punc výjimečnosti této akci určitě dodá také uznávaný moderátor Jiří Vejvoda, který slovem doprovodil například nedávný Koncert pro Evropu České filharmonie na Vltavě.

Pořadatelé připravili rovněž doprovodný program, Návštěvníci budou moci zhlédnout výstavu fotografií dvorního festivalového fotografa Honzy Ježdíka nazvané Kupkův kraj. Honza Ježdík je držitelem ceny Czech Press Photo a právě tento jeho soubor reprezentoval minulý rok naši zem v Tel Avivu a Jeruzalémě.

Festival F. L. Věka 2022 se koná za finanční podpory Ministerstva kultury, Státního fondu kultury a Královéhradeckého kraje. Od počátku ho významně podporuje město Dobruška a dlouhodobě také úspěšná společnost Servisbal Obaly.

Záštitu nad 12. ročníkem převzal ministr kultury Martin Baxa. Projekt se pyšní Trvalou záštitou Rady Královéhradeckého kraje na období 2022-2025.

Vstupenky jsou k dispozici v celostátní prodejní síti Ticketportal nebo on-line ZDE.

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…