Kulatý stůl potvrdil potřebu vzniku Ministerstva sportu

04.06.2015 17:09

Sportovci se možná brzy dočkají vlastního ministerstva. Na potřebě jeho vzniku se dnes v Praze shodli účastníci kulatého stolu, kterého se kromě pořádajících senátorů zúčastnily také přední osobnosti českého sportu. Od jeho vzniku si slibují nejen stabilní a také transparentní financování, ale také zásadní zjednodušení a zpřehlednění systému organizace sportu v České republice.

Kulatý stůl potvrdil potřebu vzniku Ministerstva sportu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

„Podle posledních údajů jsou v České republice přibližně 3 miliony sportovců, kteří působí ve více než 35 tisících sportovních klubech. Ročně sport spolyká několik miliard korun a jeho rozvoj má zásadní vliv např. na zdravý životní styl nás i našich dětí. Přitom se sportu dnes věnuje pouze hrstka lidí na ministerstvu školství a až doposud se o sport na vládní úrovni téměř nikdo nezajímal. Je však nejvyšší čas, aby se to změnilo a význam sportu byl podtržen vznikem samostatného ministerstva sportu,“ uvedl senátor Ivo Valenta, místopředseda Podvýboru pro sport Senátu ČR.

Podle senátorů je dnes sport doslova paralyzován především nedostatkem finančních prostředků, jejich absolutně nulovou předvídatelností a chybějící koncepcí rozvoje sportu, která by odrážela jeho současné problémy. „Přitom podle analýzy KPMG činí průměrný roční přínos sportu pro veřejný sektor přibližně 52 miliard Kč,“ doplnil makroekonomický význam sportu senátor Jozef Regec, předseda senátního Podvýboru pro sport.

„Sportovci potřebuji především stabilitu a dlouhodobou předvídatelnost finančních prostředků, na které se od státu nebo obce mohou spolehnout. Nejde jen o vrcholové sportovce, ale obzvláště o tzv. vesnický sport, jehož podpora je klíčová proto, aby mládež a děti opět aktivně sportovaly a měly k tomu vytvořeny odpovídající materiální i personální podmínky. Vždyť je ostudou České republiky, že je 91% veškerých sportovních zařízení vybudováno před více než 20 lety,“ uvedl senátor Ivo Valenta, který proto navrhuje, aby stát sportu garantoval 1 % státního rozpočtu, tedy přibližně 12 miliard Kč.

A zároveň nabízí recept, kde vzít tyto peníze. „Chceme se bavit o zavedení daňové asignace jako obecného daňového principu, kdy poplatník daně bude mít autonomní možnost rozhodnout, že na základě stanovených pravidel může ze své vypočtené daňové povinnosti poukázat finanční prostředky přímo do příslušného speciálního, státem garantovaného fondu. Současně by měl stát k financování sportu nasměřovat veškeré své daňové příjmy ze všech typů sázkových her. Zároveň však chceme, aby bylo zákonem stanoveno, že 50 procent finančních prostředků určených na sport bude prostřednictvím rozpočtového určení daní účelově alokováno přímo do rozpočtů místních samospráv. Obce a města tak získají předvídatelné finanční zdroje pro zajištění sportovních aktivit děti, mládeže a široké veřejnosti,“ vysvětlil Ivo Valenta.

Český sport má podle senátorů na co navázat. „Ukazuje se, že v okamžiku, kdy jsou rozvoji sportu dány kvalitní materiální, technické, finanční i personální předpoklady, je ČR schopna generovat mnoho světově úspěšných sportovců. K tomu ale sport potřebuje systematické vedení a stabilní financování, kterého nedosáhneme jinak, než institucionalizací vlastního Ministerstva sportu,“ dodal senátor Jozef Regec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…