Leningradská JE-II vyrobila svou první miliardu kWh elektřiny

22.06.2018 17:45

První blok jaderné elektrárny Leningradská II, který je nyní v závěrečné fázi spouštění, dodal k 19. červnu 2018 do energetické sítě svou první miliardu kilowatthodin elektřiny (1 TWh). V bloku nyní probíhají testy za plného výkonu a po jejich dokončení bude zahájen jeho komerční provoz.

Leningradská JE-II vyrobila svou první miliardu kWh elektřiny
Foto: Rosatom
Popisek: Jaderná elektrárna Leningradská II

„Miliarda kilowatthodin elektřiny je prvním významným výrobním ukazatelem, kterého náš blok dosáhl po 100 dnech provozu při různých úrovních výkonu. Souběžně s tím probíhá v bloku komplexní program zkoušek, které mají za cíl potvrdit jeho spolehlivost, bezpečnost a účinnost. Testy začaly při 40 procentech výkonu, pokračovaly při 50, 75 a 90 procentech a od 12. června jsme na nominální hodnotě. Díky tomu jsme mohli uvést do provozu třetí přenosovou linku pro vyvedení výkonu a tím tento blok již nyní přispívá k zajištění energetické bezpečnosti regionu. Po zahájení komerčního provozu bude přinášet do rozpočtu Leningradské oblasti 3 miliardy rublů ročně (zhruba 1 miliarda korun),“ uvádí hlavní inženýr elektrárny Leningradská II Alexandr Běljajev.

Nový blok oproti tradičním blokům typu VVER-1000 patří ke generaci III+ a jeho projekt prošel mnoha modifikacemi, které podstatně zlepšují ekonomiku i bezpečnost jeho provozu. Například elektrický výkon bloku byl navýšen o 20 % (z 1000 na 1200 MWe) a projektová doba provozu základních komponent na dvojnásobek (z 30 na 60 let). Blok splňuje nejpřísnější mezinárodní požadavky v oblasti jaderné bezpečnosti.

Na výstavbě nových bloků se dodavatelsky podílí také české firmy. Například armatury dodaly firmy Arako, Armatury Group, Modřany Power, Mostro a MPower Engineering, čerpací techniku Sigma Group, kabely Kabelovna Kabex a servopohony ZPA Pečky.

V současnosti pracovníci elektrárny testují blok při různých provozních režimech na nominální hodnotě výkonu. Celkem bude provedeno 73 kontrolních měření, z čehož 13 již bylo splněno a dalších 17 probíhá. Podle plánu by tyto zkoušky měly být dokončeny v srpnu a pak začne 15denní předávací zkouška, po níž blok zahájí komerční provoz. Očekává se, že tento krok by měl dozorný úřad schválit před koncem letošního roku.

Leningradská jaderná elektrárna se nachází asi 40 kilometrů západně od Petrohradu na břehu Finského zálivu. Jde o první ruskou jadernou elektrárnu s reaktory typu RBMK-1000, které jsou zde dodnes v provozu. Nyní zde probíhá výstavba dvou bloků typu VVER-1200, které nahradí nejstarší dvojici z celkem čtyř bloků RBMK-1000 této elektrárny. První blok VVER-1200 byl připojen k síti 9. března 2018.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …