Lesní správa VLS v Obecnici prošla rekonstrukcí, od léta zde bude pro náštěvníky Brd infocentrum

22.01.2019 8:53

V pátek 18. ledna Vojenské lesy a statky slavnostně předaly k užívání zrekonstruovaný objekt lesní správy v Obecnici na Brdech. Prvorepubliková dřevostavba prošla v loňském roce komplexní obnovou a součástí objektu je také nové moderní informační středisko pro návštěvníky nejmladší české chráněné krajinné oblasti, které bude otevřeno v hlavní turistické sezóně.

Lesní správa VLS v Obecnici prošla rekonstrukcí, od léta zde bude pro náštěvníky Brd infocentrum
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Lesní správa v Obecnici je jedním z nejstarších objektů, které vybudovaly Vojenské lesy a statky (tehdy Vojenské lesní podniky). Její stavba byla zahájena v roce 1937 společně s myslivnou Žernová u Lázu a hájovny Slanina a Prokop.

„Všechny tyto stavby byly ze dřeva, srubového typu, a to z toho důvodu, že v té době bylo dříví velmi levné a šlo špatně na odbyt,“ popsal vedoucí lesní správy Václav Pernegr.

Lesní správa Obecnice byla dokončena v roce 1938, za osmdesát let své existence prošla několika menšími opravami, myšlenka celkové adaptace vznikla v roce 2011, k realizaci došlo však až v loňském roce. Komplexní rekonstrukce se dotkla nejen hlavní budovy, ale také dalších objektů v areálu. Některé stavby ve špatném stavu byly demolovány, ostatní byly opraveny. V přízemí hlavní budovy vznikly prostory pro budoucí informační centrum. Mimo hlavní budovu jsou zde pak garáže, a skladovací prostory.

V letošním roce bude ještě dokončen areál lesní pedagogiky na přilehlé zahradě.

Nový areál v Obecnici dnes slavnostně otevřel ředitel VLS Petr Král s ředitelem divize VLS Hořovice Petrem Švadlenou za účasti náměstka pro řízení sekce dozoru a kontroly ministerstva obrany Antonína Rady, zástupců obce a dalších hostů.

„Jde o citlivě zrekonstruovanou budovu, která je součástí brdské historie a jsem rád, že bude díky novému informačnímu středisku i centru lesní pedagogiky sloužit nejen zaměstnancům, ale i veřejnosti. Jde o jednu z dalších investic, kterými VLS plní slib, že bude investovat do rozvoje turistické infrastruktura a otevírání Brd veřejnosti po zrušení vojenského újezdu v roce 2016,“ uvedl v této souvislosti ředitel VLS Petr Král.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…