Lesy ČR: Během Dne za obnovu lesa lidé vysadili 29 tisíc stromků

25.09.2023 19:15 | Tisková zpráva

Rodinný, přátelský, pracovní a příjemně podzimní byl čtvrtý ročník Dne za obnovu lesa, který se v sobotu 23. září konal na osmi místech v zemi.

Lesy ČR: Během Dne za obnovu lesa lidé vysadili 29 tisíc stromků
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Na akci Lesů České republiky dorazilo v Čechách i na Moravě 5 200 lidí, kteří vysadili 29 tisíc stromků, především buků, dubů, lip, jedlí a smrků. Počasí bylo zářijově krásné, takže žádný z účastníků určitě nelitoval času ani umazaných rukou od hlíny. Pracovní i poznávací byl program, který se na každé z osmi lokalit mírně lišil.

Na pasece ve středočeské Vráži s rodinou vysadil desítky stromků ministr zemědělství Marek Výborný. „Děkuji organizátorům a všem, kteří se zapojili do obnovy lesů. Dnes to ale zdaleka nebylo jen o sázení. Dostali jsme skvělou příležitost poznat práci lesníků a lidí, kteří v lesích pracují a starají se o ně. Zejména těm chci poděkovat,“ řekl.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Kromě zalesňování, tedy pracovní části dne, byli na většině míst profesionální dřevorubci, lidé si prohlédli lesnickou techniku a vyzkoušeli si i přibližování dříví s tažným koněm. Děti poznávaly stopy zvěře, s rodiči zkusily střelbu ze vzduchovky nebo laserové pistole.

Klub českých turistů potěšil svými hrami i tipy na výlety, záchranáři úžasným programem, který pobavil, poučil a zaujal naprosto každého včetně lesníků. Na středočeské Vráži vzbudil nejednou potlesk. Někteří účastníci si zkusili změřit kmeny nebo hodit sekerou, mnozí ochutnali zvěřinu. Slyšet bylo lesnické troubení a vidět po celý den spokojené lidi, kteří udělali něco pro krajinu i pro sebe a své rodiny, protože byli spolu.

„Lidé přicházeli už hodinu před začátkem a všude se přirozeně zapojovali do práce a zajímali o všechno, co děláme, a to je s dobrým pocitem z povedeného dne asi to nejdůležitější,“ dodal generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Akce se poprvé konala v roce 2019, následující ročník podnik kvůli covidu zrušil. Loňských 6,5 tisíc návštěvníků vysadilo na 13 místech v zemi 34 tisíc sazenic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…