Lesy ČR: Chceme vyrovnat nabídku dříví s poptávkou a pokračovat ve zpracování kůrovcového a kalamitního dříví

27.09.2017 16:48

Jak řešit aktuální problémy s těžbou, zpracováním a prodejem kůrovcového a kalamitního dříví? Plán má Ministerstvo zemědělství v čele s Marianem Jurečkou i Lesy ČR s generálním ředitelem Danielem Szórádem. Vláda ČR ho vzala na vědomí v pondělí 25. září.

Lesy ČR: Chceme vyrovnat nabídku dříví s poptávkou a pokračovat ve zpracování kůrovcového a kalamitního dříví
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Cílem těchto opatření je obnovit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu surového dříví a vytvořit tak prostor pro zpracování dříví z kůrovcových či živelných kalamit,“ uvedl Marian Jurečka. Krizové scénáře a opatření už přijaly také vlády Bavorska a Rakouska. České Ministerstvo zemědělství v polovině září připravilo prostřednictvím opatření obecné povahy návrh na zákaz veškerých úmyslných těžeb smrku a borovice na celém území České republiky. Lesy ČR tyto těžby zastavily již v srpnu. Podnik vyslal v červenci do kalamitních oblastí, zejména na severní Moravě, pomocné těžební síly z vlastních lesních závodů. Ty pomáhají smluvním partnerům se zpracováním kůrovcového a kalamitního dříví. „Naším cílem je maximalizovat zpracování nahodilé těžby,“ zmínil Daniel Szórád. Na základě usnesení Vlády ČR z 25. září také vyzve státní podnik své smluvní partnery k jednání o platnosti stávajících obchodních smluv. „Naší prioritou je pokračovat ve spolupráci. Vzhledem k převisu nabídky dříví nad poptávkou a nízkým cenám kalamitního a kůrovcového dříví však připouštíme možné ukončení smluvních vztahů dohodou. Jednat o tom budeme do 9. října. Pokud dojde k ukončení smlouvy, vyhlásíme okamžitě veřejnou zakázku, abychom nalezli nové smluvní partnery a práce pokračovaly,“ uvedl Szórád a dodal: „Během veřejné soutěže budeme zadávat těžby prostřednictvím veřejných aukcí“.

Současné problémy v lesnicko-dřevařském sektoru souvisí s dlouhodobým oslabením smrkových porostů suchem, zejména v posledních třech letech, a následným napadením stromů škůdci, především kůrovcem a václavkou. Nejhorší je situace na severní a střední Moravě a ve Slezsku, tedy v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Před rokem 2015 se ve státních lesích běžně těžilo 1 až 2,5 milionu m3 kůrovcového dříví. V roce 2016 kůrovci napadli 4,4 miliony m3 smrků a lesníci odhadují, že letos to bude až šest milionů m3 dříví, tedy zhruba polovina ročního objemu jehličnatých těžeb v zemi. Množství kůrovcového dříví v současné době přesahuje reálné možnosti tuzemských zpracovatelských kapacit a má vážné dopady i na trh se dřívím. Výrazný přetlak nabídky dřevní hmoty, celkem 24 milionů m3, nad poptávkou po něm se týká celé střední Evropy, tedy České republiky, Rakouska, Německa i Polska. Jde o kůrovcové dříví i to, které v srpnu poškodil silný vítr. Ceny plošně klesají o stovky korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka se s žádostí o přijetí jiných opatření pro likvidaci kalamity v lesích obrátí také na další ministry. „Můžeme vlastníkům lesů i dřevozpracujících podniků nabídnout finanční příspěvky na hospodaření v lesích poskytované ze státního rozpočtu, dále prostředky z Programu rozvoje venkova nebo provozní úvěry Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Další možnosti mají ostatní ministerstva. Jde například o zvýšení sazby na vrácení spotřební daně z minerálních olejů pro subjekty podílející se na odstraňování kalamity, poskytnutí slevy za užití dopravní cesty ve výši 100 % pro vlaky zajišťující odvoz dřeva napadeného kůrovcem či celoplošnou výjimku ze zákazu jízdy některých vozidel, podílejících se na likvidaci následků kalamity,“ dodal Jurečka.


Zdroj: Lesní ochranná služba zajišťovaná Ministerstvem zemědělství ČR; korekce dle dat Českého statistického úřadu

Navazující oblast = kraje Jihomoravský, Zlínský, Pardubický (okresy Svitavy, Ústí nad Orlicí), Vysočina (okresy Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou) a Jihočeský (okres Jindřichův Hradec).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…