Lesy ČR: Den ptactva aneb Co znamenají modré trojúhelníky na stromech

01.04.2019 15:18

Den ptactva si 1. dubna připomínají ornitologové i lesníci. Společně po celý rok v porostech rozmísťují stovky budek a dělají i další opatření. Na Křivoklátsku, v okolí Lužné a Nižboru například označují stromy s dutinami, ve kterých hnízdí ptáci. Ty pak netěží a nechají je přirozeně rozpadnout.

Lesy ČR: Den ptactva aneb Co znamenají modré trojúhelníky na stromech
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Abychom zachovali hnízdiště, značíme doupné stromy s přirozenými dutinami nebo s těmi, které vytvářejí datlovití ptáci. Modrý trojúhelník je asi 130 centimetrů nad zemí i na stromech, v nichž se dutina teprve začíná tvořit, nebo na kterých hnízdí větší a vzácnější druhy ptáků,“ řekl Radek Adam, lesní správce z Křivoklátu z podniku Lesy ČR. Zvláště chráněný je například holub doupňák, sýc rousný, kulíšek nejmenší, žluna šedá nebo strakapoud prostřední. „Čím je kmen silnější, značek je více, aby byl strom v porostu ze všech stran snadno identifikovatelný. Pokud tyto dřeviny nejsou nebezpečné, netěžíme je a dřevo necháme přirozeně rozpadnout,“ pokračoval správce.

Datlí dutina

Během desetileté spolupráce lesníků s Rakovnickým ornitologickým spolkem Fénix se jen na Křivoklátsku označilo 763 stromů, z toho 663 doupných, 56 významných, 26 stromů s hnízdy dravců nebo čápa černého a 18 odumřelých.

Velikost dutiny se rozlišuje podle vletového otvoru – datlí je největší. Má zpravidla oválný otvor široký osm centimetrů a vysoký jedenáct. Žluní dutina má nejčastěji kruhový tvar o průměru pět až sedm centimetrů. Nejmenší dutiny s průměrem vletového otvoru tři a půl až pět centimetrů jsou obvykle strakapoudí. Řada dutin je ale také přirozených.

Označené stromy

Lesníci s ornitology na Křivoklátsku také zjišťují obsazenost ptačích budek, loni to bylo 75 procent ze 472 kontrolovaných budek. Jejich nejčastějšími obyvateli bývají různé druhy sýkor nebo chráněný lejsek bělokrký. V budkách se ale často usídlí i další živočichové včetně drobných hlodavců.

Budky pro všechny druhy ptáků vyrábějí také Lesy ČR, ročně asi tři až čtyři tisíce. Během dvacetileté praxe se jich dostalo do přírody asi 67 tisíc. Kromě lesních správ je objednávají školy, firmy, obce a veřejnost – více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…