Lesy ČR: V části Jizerských hor najdeme oblast tmavé oblohy. Více řeknou na Euroregion Tour

16.03.2018 9:17

Také letos se v Eurocentru v Jablonci nad Nisou koná veletrh cestovního ruchu Euroregion Tour. Kromě tipů na výlety se 16. a 17. března návštěvníci dozvědí o dnes už výjimečné oblasti tmavé oblohy v Jizerských horách. Její zachování podporují i Lesy ČR.

Lesy ČR: V části Jizerských hor najdeme oblast tmavé oblohy. Více řeknou na Euroregion Tour
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Světelné znečištění se projevuje desítky kilometrů od velkých měst, takže ovlivňuje jas oblohy a světlost krajiny. V České republice proto už nenalezneme jedinou lokalitu s přírodně tmavou oblohou. Stále se ale dají nalézt místa, v nichž je obloha světelným znečištěním ovlivněná výrazně méně než ve městech a jejich okolí.

Také o tom se bude mluvit na stánku Astronomického ústavu Akademie věd ČR, Klubu astronomů Liberecka a podniku Lesy ČR. Právě tyto vědecké i další instituce včetně podniku Lesy ČR vyhlásily v roce 2009 v části Jizerských hor první mezinárodní park tmavé oblohy na světě, rezervaci tmy. Proč?

„Chtěli jsme upozornit na nutné zachování přirozeného nočního prostředí. Je to v zájmu přírody, a tedy i člověka a jeho zdraví,“ uvedl krajský ředitel podniku Lesy ČR z Liberce Ludvík Řičář. Návštěvníci veletrhu dostanou na stánku například pozvání na rodinnou akci na Jizerce, která se koná 11. srpna a další informace.

Vstup na veletrh je zdarma, v pátek je otevřeno od 10 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 13 hodin. Více o veletrhu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…