Lesy ČR: Zážitková výstava Les pramenů – příběhy lesů

09.05.2017 19:31

Od středy 10. května mohou návštěvníci loveckého zámku Ohrada navštívit novou výstavu představující les a lesnictví netradiční a pro návštěvníka velmi atraktivní formou. V prostorách jihočeské pobočky Národního zemědělského muzea ji pořádají Lesy České republiky.

Lesy ČR: Zážitková výstava Les pramenů – příběhy lesů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Zážitková lesnická expozice nové výstavy v Ohradě vypráví prostřednictvím průvodců, exponátů a uměleckých instalací o lesnictví. Vrací se do minulosti a zároveň zachycuje současnou krajinu a pro lesníky a lesy podstatný fenomén vody. Návštěvníci se prostřednictvím výstavy podívají také do dvou významných jihočeských obor – do Poněšic a Staré obory. Věřím, že expozice zaujme,“ říká generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Výstava Les pramenů – příběhy lesů je další z řady zážitkových a edukačních výstav, které připravil vzdělávací a umělecký spolek „mamapapa“. Po úspěšné výstavě „Les – příběhy stromů a lidí“ a jejím volném pokračování „Recykles“ v hlavní budově muzea v Praze se nová instalace přesouvá do jižních Čech, kraje lesů, luk, řek a rybníků, a je ušita na míru tomuto místu. Zážitkovým a současně edukačním způsobem provází návštěvníky lesnickým oborem v místě, kde nadlesní byl kdysi současně i kustodem muzea. Všímá si nejen lesů, ale i vody, jejíž cestu v lesích a z lesů mapuje, a s využitím sbírkových předmětů muzea připomíná i zaniklý fenomén voroplavby.

Příběhy lesů jsou na výstavě vyprávěny klasickou formou i virtuálními efekty, exponáty i interaktivní projekcí a mechanickými prostředky dovolujícími člověku je ovládat. Návštěvník si může zvolit svou cestu výstavou: minulostí nebo současností.

Instalace spolku mamapapa jsou unikátní především tím, že jsou nedílně spojeny s postavou vypravěče, který se návštěvníkům po celou dobu věnuje, vede je, zapojuje do dějů a postupně odhaluje další a další zákoutí spletitých lidských příběhů a přírodních zákonů. „V Praze jsme od návštěvníků obou výstav měli vždy velmi dobré ohlasy, od dospělých i od rodin s opravdu malými dětmi, které váhaly, zda na hodinovou prohlídku vůbec jít. Proto se těším, že podobným způsobem potěšíme i všechny, kteří přijedou letos v létě na Ohradu,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Tuto zážitkovou a vzdělávací výstavu vytvořil tým umělců, kteří spojili své síly k oslavě lesnictví a konkrétních míst v lesích kolem Hluboké nad Vltavou. Kromě scénografa Tomáše Žižky, hudebníka Vladimíra Václavka, výtvarníků Wada Kavanaugha a Stephena B. Nguyena z New Yorku přizvali tvůrci ke spolupráci také výtvarníka Jakuba Nepraše a tvůrkyni mikrosvětů Ivanu Peri.

Další z týmu, lesník Václav Kinský, odhaluje okolnosti vzniku této zajímavé výstavy. „Kromě vlastního tvůrčího týmu jsme oslovili geologa a spisovatele Václava Cílka, se kterým naše aktivity konzultujeme. V tomto případě jsme objevovali konkrétní krajinu kolem Hluboké nad Vltavou, svět obor, které spravují Lesy České republiky a řeku Vltavu pod různými pohledy lesnictví společně. A tak postavu Václava Špatného – nadlesního a prvního kustoda zdejšího muzea doplňuje za současnost právě postava Václava Cílka. Návštěvníci je oba mohou potkat v minutovém loutkovém představení, které připravujeme společně s režisérem Radkem Beranem, tvůrcem filmu „Malý pán“.

Výstava bude na zámku Ohrada přístupná po celou letošní sezonu pouze za doprovodu vypravěče – průvodce.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. NZM má kromě budovy v Praze 7 na Letné také další čtyři pobočky (Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice). Jednotlivé pobočky Národního zemědělského muzea jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…