Lesy ČR dokončily projekt „Regenerace Národní kulturní památky Kačina – část Obora“

19.07.2014 18:06

Lesy České republiky, s. p., úspěšně dokončily projekt nazvaný„Regenerace Národní kulturní památky Kačina – část Obora“, který se týkal pozemků určených k plnění funkcí lesa ve vlastnictví státu s právem hospodařit pro Lesy ČR.

Lesy ČR dokončily projekt „Regenerace Národní kulturní památky Kačina – část Obora“
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Pozemky se nacházejí u zámku Kačina na Kutnohorsku ve Středočeském kraji. Lesy ČR vedla snaha obnovit historické struktury místa a provést potřebné krajinářské úpravy. Na obnově za skoro 23 milionů korun se kromě Lesů ČR finančně podílela také EU prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí.

Kromě původní krajinářské kompozice má tak dnes lokalita nové aleje, dřeviny, trávníky a cesty pro pěší s hlinitopísčitým povrchem. Staré stromy s velkou kulturní a pěstitelskou hodnotou odborníci ošetřili tak, aby se zlepšila jejich vitalita a stabilita. Další a neméně důležitý přínos projektu představovala podpora biotopu zvláště chráněných druhů bezobratlých živočichů - páchníka hnědého (Osmoderma barnabita), lesáka rumělkového (Cucujus cinnaberinus) a kovaříka rezavého (Elater ferrugineus).

Zásluhou lesníků Lesů ČR se v lokalitě podařilo:

> vybudovat 2 012 metrů nových cest pro pěší

> vysázet 547 převážně listnatých dřevin

> založit a regenerovat 1 766 metrů stromořadí

> ošetřit 745 stromů

> založit a regenerovat více než 108 hektarů zeleně


Místu bude i nadále poskytována řádná péče. V následujících letech budou udržovány trávníky, mlatové cesty pro pěší a ošetřovány stromy. Lesy ČR věří, že díky úspěšně dokončenému projektu si do oblasti najdou cestu další noví výletníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…