Lesy Praha: Do záchranné stanice doputovala opeřená kráska ze severu

01.11.2017 19:27

O letošním podzimu se do naší Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy vůbec poprvé dostala berneška bělolící, severský pták, který se od známé husy liší především svým tmavým zbarvením. Zraněnou bernešku jsme odchytili na Olšanském rybníce v Praze-Kunraticích. Se zlomenou končetinou jsme ji převezli k naší veterinární lékařce, která bernešku ošetřila a naordinovala jí trvalý pobyt na vodní hladině, aby zlomenou končetinu nezatěžovala a mohla se brzy zotavit.

Lesy Praha: Do záchranné stanice doputovala opeřená kráska ze severu
Foto: lhmp.cz
Popisek: Berneška bělolící

Výskyt bernešky bělolící v Praze je ojedinělý úkaz. Tento vzácný pták hnízdí převážně na arktických ostrovech kolem severního pólu. Je tažná a zimu tráví na pobřeží západní Evropy. Jen velmi výjimečně se někteří ptáci v zimních měsících zatoulají i na území České republiky. „Naše“ berneška je tak dost možná půvabným prvním poslem blížící se zimy.

Nabízí se však i jiné, poněkud méně senzační vysvětlení – může se jednat o ptáka, který unikl z domácího chovu. Tomu však odporuje fakt, že berneška neměla žádný identifikační kroužek ani označení. Místo toho jsme u ní našli ornitologický kroužek, kterým se označují pouze volně žijící ptáci.

Po 14 dnech léčby v naší záchranné stanici již berneška na končetinu začala došlapovat a nadešel čas vypustit ji zpět do volné přírody. Zbývalo jen vyměnit její příliš velký ornitologický kroužek za menší a berneška se mohla opět svobodně rozletět do světa. Nám nezbývá než popřát jí šťastnou cestu, ať už zamíří domů na sever, či kamkoli jinam.

Video z vypouštění bernešky zpátky do přírody ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…