Lesy Praha: Pražští hasiči se školí v kácení nebezpečných stromů

28.01.2018 16:46

Jak správně postupovat při havarijních těžbách i rizikovém kácení se začátkem ledna učili hasiči z Hasičské stanice Modřany od našich zaměstnanců ze střediska Lesy. V rámci dohodnuté spolupráce mezi naší organizací a Hasičským záchranným sborem hlavního města Prahy mají pražští hasiči jedinečnou možnost natrénovat způsoby těžby a odstraňování stromů, ke kterým často vyjíždějí například po větrných kalamitách.

Lesy Praha: Pražští hasiči se školí v kácení nebezpečných stromů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Teoretický výcvik doplněný přínosnou praxí pod vedením našich pracovníků probíhá v pražských lesích již od konce loňského roku, kdy Lesy hl. m. Prahy a Hasičský záchranný sbor hlavního města prahy uzavřeli dohodu o spolupráci. Díky ní si již v závěru roku mohli hasiči z hasičské stanice Satalice natrénovat správné postupy při těžbě stromů a 10. ledna je poté vystřídali jejich modřanští kolegové.

Naši zaměstnanci vytipovali vhodné porosty pro instruktáž a praktický výcvik, určili směr vyklízení stromů z lesa a další požadavky na jejich zpracování. Účastníky výcviku jsme seznámili s bezpečností práce při těžbě a zacházení s motorovou pilou. A po potřebné teorii přišlo na řadu ověření v praxi. Na satalické hasiče čekala nahodilá těžba v Satalicích a modřanští hasiči zavítali s motorovými pilami do Modřanské rokle, kde zpracovali stromy vyvrácené větrem.

Hasičský záchranný sbor je ke kácení stromů a jejich odstraňování povoláván ve chvíli, kdy dochází k haváriím nebo hrozí nebezpečí pádu stromů a ohrožení osob či majetku. Hasiči provádí rizikové kácení, likvidují škody na stromech napáchané větrem, sněhem i vodou. Pracují na zemi i v korunách stromů. Jejich práce je záslužná a velmi nebezpečná, proto si ceníme toho, že pro svůj výcvik svěřili důvěru Lesům hl. m. Prahy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…