Lesy Praha: Pražští lesníci vysadili loni 403 tisíc sazenic

27.01.2019 20:26

Praha je od loňského roku zase o něco zelenější. Na celém území hlavního města jsme v uplynulém roce vysadili celkem 403 tisíc mladých lesních sazenic.

Lesy Praha: Pražští lesníci vysadili loni 403 tisíc sazenic
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Nové stromky putovaly do připravených ploch v lesních porostech, do lesa V Panenkách či na větrolam v Dubči. Více než 85 % z nich tvořily listnaté dřeviny – buky, duby, javory, třešně, habry, jasany a lípy. Zbývajících necelých 15 procent připadlo na jedle, douglasky, modříny a borovice. Při výsadbách dbáme vždy na to, aby nové stromky odpovídaly přirozené druhové skladbě lesů na území hlavního města.

V roce 2018 jsme v pražských lesích vysadili 347 tisíc listnatých a 56 tisíc jehličnatých sazenic. Z listnatých druhů měly největší zastoupení sazenice dubu zimního (117 tisíc) a letního (96 tisíc) a buku lesního (40 tisíc), kromě nich jsme vysadili také menší množství sazenic javoru mléče, javoru babyky, třešně, habru, lípy a jeřábu břeku. Z jehličnatých druhů byly nejpočetnější borovice lesní (31 tisíc) a jedle bělokoré (10 tisíc). Doplnily je modříny opadavé a douglasky tisolisté.

V loňském roce jsme završili práce na novém lese v Panenkách na východě Prahy. V lokalitě mezi Běchovicemi a Kolodějemi jsme v uplynulých dvou letech vysadili desítky tisíc nových sazenic na více než 17 hektarech půdy. Dřívější zemědělské pozemky se tak zazelenají již v kompletní sestavě tisíci duby, buky, habry, jasany, třešněmi, borovicemi, modříny, douglaskami a jedlemi.

S dalšími výsadbami jsme se přesunuli o pár kilometrů dál. Nedaleko lesa V Panenkách se nachází další námi osázené místo. Celých 28 tisíc sazenic na bezmála třech hektarech jsme vysadili na ploše nacházející se v městské části Praha-Dubeč. Doufáme, že se nové duby, javory, habry, lípy, buky, lípy, douglasky, borovice a modříny v budoucnu zhostí své funkce větrolamu a ochrání přilehlá místa před poryvy větru.

Abychom novým sazenicím dali co největší šanci na úspěšný růst, musíme se o ně po výsadbě ještě několik let intenzivně starat. Dbáme na to, aby je netrápila okolní buřeň, která by jim ubírala vláhu i světlo, a také stromky chráníme před mlsnou lesní zvěří oplocenkami či nátěry. V uplynulém roce jsme se tímto způsobem postarali o 368 ha mladých lesních porostů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…