Liberální institut: Českomoravská konfederace odborových svazů je netransparentní organizace

27.09.2022 17:56 | Tisková zpráva

Liberální institut vydává krátkou studii o Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) a její právní a finanční struktuře. Čtenář se tak může stručně seznámit s fungováním této vlivné organizace.

Liberální institut: Českomoravská konfederace odborových svazů je netransparentní organizace
Foto: Facebook
Popisek: Liberální institut - logo

„ČMKOS samotná zastupuje odhadem 365 000 zaměstnanců a její vliv v posledních letech po dlouhodobém útlumu opět roste. Tento růst je kombinací několika faktorů – marketingových kampaní jako je „Konec levné práce“, nezpochybnitelného charismatu jejího současného předsedy a prezidentského kandidáta Josefa Středuly nebo výhodám, kterých se odborům dostává ze strany státu,“ komentuje analytik Liberálního institutu Jan Šincl.

Studie ukazuje, že financování odborů je netransparentní. „Konfederace by měla transparentně zveřejnit, jakou částku vybírá od jednotlivých svazů a kolik zaměstnanců skutečně zastupuje. I anonymizovaná data by pomohla zvýšit transparentnost jejího financování a vyvrátila by jakékoliv podezření,“ dodává.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Institut poukazuje zejména na zřejmé nesrovnalosti v účetních závěrkách ČMKOS. „Pokud mezi sebou porovnáme veřejně dostupné údaje, zjistíme, že ČMKOS buď porušuje vlastní stanovy nebo nezastupuje udávaný počet zaměstnanců, či v nejhorším případě nezveřejňuje všechny prostředky, které během jednotlivých let obdržela v rámci členských příspěvků,“ konstatuje ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„Vzhledem k tomu, že účetní závěrky jednotlivých svazů natož jednotlivých odborových organizací nejsou dohledatelné, lze celkové částky, kterými odbory disponují, pouze odhadovat. To není ideální stav, obzvlášť v situaci kandidatury pana Středuly na prezidenta,“ glosuje Pánek a uzavírá: „Pan Středula by si měl rozmyslet, zda chce lobbovat za odbory u vlády, nebo kandidovat na veřejnou funkci.“

Autoři kromě zmíněných skutečností nalezli i další problematické oblasti fungování ČMKOS. Jedná se například o nekonzistenci údajů mezi jednotlivými účetními závěrkami nebo porušování stanov ve spojitosti s působením místopředsedy konfederace ve vedení soukromé obchodní společnosti.

Studie Liberálního institutu je k dispozici na jeho webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…