Liberecký kraj: Celkem 397 milionů míří na opravy silnic, do dotačního fondu a investic

11.01.2023 22:54 | Tisková zpráva

Daňové příjmy pro kraj za rok 2022 byly o téměř 803 milionů vyšší, než byl předpoklad. Disponibilní vyšší daňové příjmy Libereckého kraje tedy jsou 397 milionů korun.

Liberecký kraj: Celkem 397 milionů míří na opravy silnic, do dotačního fondu a investic
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Rada kraje proto jako každý rok odsouhlasila záměr zapojit je do rozpočtu krajských resortů na letošní rok. Nejvíce financí, a to konkrétně 295.427.000 korun, půjde opět do oblasti dopravy. Rozhodnutí rady ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

„Každý rok začínáme tímto rozpočtovým opatřením. Peníze z hospodářského výsledku minulého roku jsou určeny především na opravy a investice do majetku kraje, krajských silnic a institucí. Podpoříme také obce a příspěvkové organizace, a to zejména v oblasti kultury a školství. Letos navyšujeme také dotační fond, a to o 34 milionů. Peníze na podporu sportu pak o bezmála 35 milionů na současných zhruba 62 milionů,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Bývá pravidlem, že vždy koncem roku projednáváme rozpočet na následující období. Začátkem příslušného roku také jednáme o zapojení disponibilních vyšších daňových příjmů, které obvykle narůstají právě v jeho posledních měsících. Oslovil jsem proto jednotlivé krajské resorty s žádostí o zpracování návrhu na uplatnění finančních požadavků, včetně podrobného zdůvodnění, na rozdělení a zapojení vyšších daňových příjmů Libereckého kraje dosažených v roce 2022 do rozpočtu kraje,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Požadavky resortů činily celkem 989,9 milionu korun. „Opět jako každý rok, a to s ohledem na priority kraje a v souladu se zásadou vyrovnanosti rozpočtu, jsme museli některé požadavky přehodnotit a snížit je, a to celkem o 592,9 milionu korun na odpovídající disponibilní zdroje ve výši 397 milionů,“ vysvětlil Miklík.

Do resortu dopravy míří celkem 295.427.000 korun. Kraj investuje zejména do rekonstrukcí silnic II. a III. třídy a jejich běžné údržby a do oprav mostů a propustků. Peníze jsou určeny také například na projekt napojení průmyslové zóny Jih v Liberci či na cyklodopravu.

Resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti obdrží 66.670.000 korun. Tyto prostředky využije například na opravy školských objektů, sportovní infrastrukturu či na podporu činnosti dětí a mládeže.

Celkem 48.400.000 korun dostane z vyšších daňových příjmů oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, a to zejména na podporu obnovy památek, kulturní aktivity či investiční rozvoj zoologické zahrady.

Pro resort sociálních věcí je vyčleněno celkem 12.145.000 korun, které využije na podporu integrace národnostních menšin a cizinců, na opravu střechy v domově pro seniory v Rokytnici nad Jizerou nebo přípravu projektové dokumentace na zateplení a výměnu oken v instituci Denní a pobytové sociální služby Česká Lípa.

Resort životního prostředí a zemědělství bude mít z vyšších daňových příjmů 8.530.000 korun. Z nich může přispět například na studii proveditelnosti pro likvidaci staré ekologické zátěže v Jesenném nebo podpořit žádosti z dotačních programů na předcházení vzniku odpadů a retenci vody v krajině.

Resort hejtmana dostane 6.800.000 korun, které využije na nákup dopravních automobilů a stavby hasičských zbrojnic nebo na podporu jednotek požární ochrany obcí v regionu.

Resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky může disponovat 6.578.000 korunami, které využije na monitorování a regulaci energetických náročností budov Libereckého kraje.

Resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova letos peníze z vyšších daňových příjmů – oproti roku loňskému – obdrží, a to konkrétně 4.650.000 korun. Použije je na program obnovy venkova a také na regionální inovační program.

Resort zdravotnictví získá 300.000 korun na podporu preventivních a léčebných projektů.

Přehled zapojení vyšších daňových příjmů Libereckého kraje do jednotlivých resortů:

  1. resort dopravy ve výši 295.427.000 korun 
  2. resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti ve výši 66.670.000 korun 
  3. resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu ve výši 48.400.000 korun 
  4. resort sociálních věcí 12.145.000 korun
  5. resort životního prostředí a zemědělství ve výši 8.530.000 korun 
  6. resort hejtmana ve výši 6.800.000 korun 
  7. resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky ve výši 6.578.000 korun 
  8. resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova ve výši 4.650.000 korun 
  9. resort zdravotnictví ve výši 300.000 korun

Rekapitulace z pohledu struktury a účelu zapojovaných finančních prostředků:

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…