Liberecký kraj: Havarijní stav uzavřel most na silnici III. třídy u obce Brniště

13.10.2020 17:56

Mimořádná prohlídka silniční mostu mezi Brništěm a Velkým Valtinovem odhalila vyklonění jeho pravého křídla a opěr. Z tohoto důvodu je most uzavřen. Na železniční trati vedoucí pod ním je snížena rychlost na 30 km/hod. Kraj připravuje výběrové řízení na demolici a výstavbu nového objektu.

Liberecký kraj: Havarijní stav uzavřel most na silnici III. třídy u obce Brniště
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Museli jsme jednat rychle. Výsledky z mimořádné prohlídky nebyly dobré, a tak nám nezbývalo než most uzavřít, abychom předešli nebezpečným situacím,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Z hlediska bezpečnosti provozu bylo současně nařízeno snížení rychlosti vlaků nad železniční trati pod mostem na 30 km/h. V oblasti mostu jsou násypy i podloží velmi zvodnělé a pravé křídlo u mostní opěry je významně deformované.

„Stávající rychlost vlakových souprav na trati je tam velmi vysoká, dosahují až 80 kilometrů v hodině, a to, bohužel, neumožňuje v případě mimořádné situace žádnou možnost reakce ze strany strojvedoucího. Snížením rychlosti tak chceme předejít ještě většímu zhoršení stability mostu,“ dodal Sviták.

Krajská správa silnic Libereckého kraje připravuje demolici mostu a výstavbu nového. Stav a provedení stávající konstrukce jsou z dlouhodobého hlediska neudržitelné – most je nevhodně založen, spodní stavba je v havarijním stavu a nosná konstrukce vykazuje rovněž větší závady. „Smysluplná oprava, která zajistí požadovanou dlouhodobou životnost a bezpečnost, neexistuje,“ vysvětlil náměstek Jan Sviták.

Objízdná trasa vede po silnici II. třídy číslo 270 z Jablonného v Podještědí přes Luhov do Brniště.

Mapka uzavírky:

mapa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…