Liberecký kraj: Noc kostelů nabídne pohled do sakrálních perel

16.05.2018 12:33

Na jubilejní Noc kostelů se mohou návštěvníci těšit v pátek 25. května 2018. Pro Noc kostelů 2018 byl zvolen verš z Bible, ze Starého zákona: „Zůstávali přes noc v okolí Božího domu…“. Jde o citaci z 27. verše 9. kapitoly První knihy Paralipomenon (Český studijní překlad z roku 2009).

Liberecký kraj: Noc kostelů nabídne pohled do sakrálních perel
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Každý kostel, kaple či sborová modlitebna je něčím zvláštní. Dalo by se tvrdit, že je to jedna kulturní perla vedle druhé. Lidé se mohou do svatostánků při této akci podívat letos již po desáté.

„I když je česká společnost považována za víceméně ateistickou, mnoho z nás vyhledává kostel či modlitebnu jako místo pro zklidnění, urovnání myšlenek, místo, kde můžeme být sami se sebou. Kostely však také mívají zajímavou historii, na jejich výzdobě se podíleli významní architekti, stavitelé a umělci té které doby. Jejich základní funkce, tedy funkce místa pro setkání člověka s Bohem, je v současnosti v řadě případů rozšířena o kulturní funkci, kdy se v nich pořádají koncerty a nejrůznější setkání,“ zve na Noc kostelů Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Liberecký kraj navázal užší spolupráci s farnostmi Litoměřické diecéze na konci loňského roku, kdy uspořádal setkání s faráři a zástupci Litoměřické diecéze. Z dotačního programu, určeného na obnovu a rekonstrukce památek v Libereckém kraji podporuje kraj také rekonstrukce kostelů a kaplí. Farnosti uspěly v minulých letech výrazně s žádostmi o dotace, které jsou v objemu až 300 tisíc korun na jednu akci. „Podporujeme také větší rekonstrukce, v současné době například probíhá oprava Kaple sv. Jana Nepomuckého ve Sloupu a v letošním roce jsme podpořili financování nové střechy v kostele sv. Jana Křtitele ve Zdislavě,“ doplňuje Květa Vinklátová.

První noc kostelů se v České republice se uskutečnila v roce 2009 a od té doby je možné navštívit kostely a modlitebny a poznat jejich kulturní hodnotu a setkat se s křesťanstvím prostřednictvím hudby, umění, či jiného zážitku. „Jindy sakrální prostory uzamčené a snad i obestřené tajemstvím se otevírají a zpřístupňují. Ve vhodné chvíli a na vhodném místě otevřeného chrámu si můžete uvědomit krom jiného i to, že křesťanství a hodnoty, které opatruje a nenásilně nabízí, nejsou odbytou záležitostí k zasunutí do minulosti. Naši předkové kostely nestavěli jako památníky a muzea, ale byla to pro ně místa, kde čerpali nové síly k životu,“ řekl ve svém pozdravu k letošnímu ročníku Noci kostelů biskup Jan Baxant.

V rámci letošního ročníku mohou zájemci navštívit 1397 kostelů a modliteben. Jen v Libereckém kraji se přihlásilo celkem 61 kostelů. Jako zajímavost lze uvést kostel v Žibřidicích u Liberce, který je běžně nepřístupný a bude veřejnosti otevřen poprvé po šedesáti letech. Přehledným průvodcem po zapojených objektech jsou návštěvníkům webové stránky Noci kostelů ZDE, které mají v letošním roce zcela novou responzivní podobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…