Liberecký kraj: Projekt hospodaření se srážkovou vodou získal mimořádnou cenu v soutěži Chytrá města 2021

07.12.2021 20:29 | Tisková zpráva

Liberecký kraj a Agentura regionálního rozvoje zaznamenaly úspěch se svým projektem v oblasti hospodaření se srážkovou a šedou vodou. V celostátní soutěži Chytrá města 2021, jejímž vyhlašovatelem je nestátní nezisková organizace Smart City Innovations Institut, získaly Zvláštní cenu poroty v konkurenci stovky dalších projektů z celé republiky.

Liberecký kraj: Projekt hospodaření se srážkovou vodou získal mimořádnou cenu v soutěži Chytrá města 2021
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Hospodaření s vodou je součástí koncepce Chytřejší kraj pro Liberecký kraj, jejímž cílem je nasměrovat aktivity kraje v oblasti využívání chytrých technologií tak, aby pozitivně ovlivňovaly život obyvatel. V minulém ročníku soutěže Chytrá města jsme získali za akční plán této koncepce ocenění v kategorii vize/idea Smart city a tím, že jsme nyní uspěli s konkrétním projektem rovněž v této soutěži jen dokazuje, že jsme se vydali správnou cestou,“ uvedl radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova Jiří Ulvr, který ocenění převzal.

Projekt Hospodaření s dešťovou vodou v Libereckém kraji byl poprvé uveden do praxe při stavebních úpravách Obchodní akademie v České Lípě, v létě letošního roku (červen – září 2021). Předmětem stavebních úprav spojených s rekonstrukcí sociálního zařízení byla instalace technologie na využití dešťové a šedé vody v objektu školy. Jímaná dešťová voda slouží k zalévání trávníků, kropení dvora a splachování toalet. Šedá voda po přečištění a dezinfekci UV lampami slouží rovněž ke splachování.

Projekt získal podporu z Operačního projektu životní prostředí. „Jednou z cest, jak nahradit absenci systémových financí do oprav, rekonstrukcí a výstavby školské infrastruktury z rozpočtu státu nebo Evropské unie je využití podobných projektů, navíc šetrných k životnímu prostředí,“ podotýká Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

„Jednoznačně jde o jednu z inovativních investic Libereckého kraje, která řeší nedostatek vody a lepší hospodaření s vodou jako cenným zdrojem. Náklady na jeho realizace dosáhly necelých deseti milionů korun (9.637.448 Kč), kdy se nám podařilo něco přes 7 milionů získat z dotací,“ popsal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku investic, veřejných zakázek a informatiky. Podrobněji se s tímto projektem mohou zájemci seznámit i v mapě investic ZDE.

Cílem je postupně vybavit co největší počet budov a areálů v majetku kraje oddělenými rozvody a technologiemi na využívání šedé vody. Liberecký kraj tento přístup zavedl do standardizovaného projekčního postupu, tedy již nyní jsou u všech chystaných staveb či rekonstrukcí zvažovány možnosti uplatnění tohoto řešení.

„Jsem rád, že řešení dešťové a šedé vody se stalo zvažovanou součástí projektů kraje. Zodpovědná práce s vodou může pomoci v nadcházejících klimatických změnách adaptovat urbanizovanou krajinu novým podmínkám. Šetrné zacházení s vodou by mělo být součást každodenního života,“ doplnil Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Kraj zároveň úzce spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci, kde se technologiemi na čištění vody zabývají a dává tak příležitost pro jejich vyzkoušení a aplikaci dalším inovativním a efektivnějším nápadům.

Soutěž Chytrá města je klíčovou soutěží svého druhu v České republice. Hlavním cílem je propagace konkrétních projektů a dlouhodobých strategií celostních modelů SMART CITY. Je určena nejen pro města, ale také obce a kraje, které se chtějí zapojit do sdílení dobré praxe při využívání postupů a trendů při dlouhodobě budované koncepci SMART CITY.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…