Liberecký kraj: Stanice technické kontroly prochází důkladnými prohlídkami

19.12.2019 22:01

Krajský úřad Libereckého kraje provádí pravidelné prohlídky pracovišť stanic technické kontroly (STK). K provozování STK je jich v regionu oprávněno celkem 14. Cílem kontrol je prověřit, zdali prohlídky vozidel probíhají dle platné legislativy.

Liberecký kraj: Stanice technické kontroly prochází důkladnými prohlídkami
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Stav motorových vozidel má totiž významný vliv na bezpečnost silničního provozu. V letošním roce krajský úřad uskutečnil celkem 7 kontrol, na základě kterých uložil 5 nápravných opatření a zahájil jedno správní řízení ve věci přestupku.

„Zákon o podmínkách provozu na pozemních komunikacích nařizuje krajským úřadům kontrolovat činnost STK. Naší povinností je provádět tyto prohlídky na každé stanici nejméně jednou za tři roky, my dokonce intervaly zkracujeme a provádíme kontroly minimálně jedenkrát za dva roky,“ uvedl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Současná legislativa neumožňuje počet STK rozšířit. V letošním roce krajský úřad provedl celkem sedm kontrol, dalších šest kontrol na území Libereckého kraje uskutečnili pracovníci ministerstva dopravy. Důsledkem prohlídek bylo uložení pěti nápravných opatření za zjištěné drobnější nedostatky v činnosti STK. „Oproti předchozímu roku jde o výrazné zlepšení. V roce 2018 uložil krajský úřad 8 pokut v souhrnné výši 53.000 korun,“ dodal Čáp. I v příštím roce krajský úřad chystá sedm kontrol STK.

Mezi nejčastější nedostatky patří nedodržení požadovaných úkonů a dále nesprávné vyhodnocení zjištěných závad. V letošním roce probíhalo jedno správní řízení s technikem STK, které skončilo udělením pokuty. Kontrolnímu technikovi může být za přestupky uložena pokuta do výše 50 000 korun, STK jako právnické osobě až do výše 5 000 000 korun.

Za podmínek stanovených zákonem může krajský úřad odejmout oprávnění k provozování STK a ministerstvo dopravy také profesní osvědčení kontrolního technika. „Tím důvodem je například to, že kontrolní technik závažným způsobem nebo opakovaně porušil své povinnosti při provádění technických prohlídek. Nejvyšší pokuta, kterou jsme v minulosti udělili, činila 250 000 korun,“ uzavřel Jan Čáp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…