Liberecký kraj: Uprchlickým centrem prochází stále méně lidí, není již potřeba akutní odborné ošetření na místě

29.06.2022 12:39 | Tisková zpráva

Od pátku 1. 7. 2022 nebude v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) působit lékař, který tam zajišťoval uprchlíkům odbornou první pomoc.

Liberecký kraj: Uprchlickým centrem prochází stále méně lidí, není již potřeba akutní odborné ošetření na místě
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Akutní odborné ošetření bylo využíváno, když do centra přijížděly denně stovky uprchlíků, často v nedobrém zdravotním stavu. V současné době centrem prochází nesrovnatelně méně osob než na začátku uprchlické krize. Centrum bude od 1. 7. otevřeno v pondělí od 8 do 17 hodin a v úterý až pátek od 8 do 15 hodin.

„Všechny osoby, které projdou registračním procesem včetně zaregistrování se u zdravotní pojišťovny mají nárok na hrazenou zdravotní péči. Sjednání zdravotního pojištění v uprchlickém centru však není podmínkou. K veřejnému zdravotnímu pojištění je nutné se přihlásit po získání víza do 30 dnů, a to na kterékoliv pobočce jakékoliv zdravotní pojišťovny v České republice,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Od 1. 7. 2022 se ukrajinští uprchlíci v případě potřeby zdravotní péče mohou obracet:

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

  • V případě ohrožení života na Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje.
  • V případě akutních problémů v pracovní době – na praktického lékaře v blízkosti svého ubytování – seznamy k dispozici v KACPU či na webu Libereckého kraje (LK). (S lékařem je vhodné se vždy na návštěvě nejprve telefonicky domluvit.)
  • V případě potřeby předepsat dlouhodobě užívané léky – na praktického lékaře v blízkosti svého ubytování – seznamy jsou k dispozici v KACPU či na webu LK. (S lékařem je vhodné se vždy telefonicky domluvit.)
  • V případě akutních problémů, které se objeví mimo pracovní dobu – na ordinace lékařské pohotovostní služby v daném regionu – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK.
  • V případě náhle vzniklých bolestí zubů – na ordinace zubní pohotovostní služby – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK.
  • V případě jiných neakutních zubních potíží – na zubní lékaře dle seznamu – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK. (S lékařem je vhodné se vždy na návštěvě nejprve telefonicky domluvit.)
  • V případě akutních gynekologických obtíží – na lékaře gynekology – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK.
  • Těhotné ženy se mohou obracet na těhotenskou poradnu v Krajské nemocnici Liberec – informace jsou k dispozici v KACPU či na webu LK.
  • Děti budou v případě nutnosti vyšetřeny z důvodu podezření na akutní onemocnění v ordinaci dětské ambulance Krajské nemocnice Liberec či v ordinaci praktických lékařů pro děti a dorost – informace a přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK. (S lékařem je vhodné se vždy na návštěvě nejprve telefonicky domluvit.)
  • V případě akutních problémů, které se objeví mimo pracovní dobu, budou děti vyšetřeny – v ordinaci dětské pohotovostní služby v daném regionu – přehled je k dispozici v KACPU či na webu LK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…