Liberecký kraj má plán, jak zvládat sucho a řešit nedostatek vody v regionu

10.02.2023 11:48 | Tisková zpráva

Kraj chystá podat žádost na Ministerstvo zemědělství o poskytnutí podpory na dokončený Plán pro zvládání sucha a stavu nedostatku vody pro území Libereckého kraje, který kraj pořídil a projednal v souladu se zákonem o vodách.

Liberecký kraj má plán, jak zvládat sucho a řešit nedostatek vody v regionu
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

 

Jeho cílem je zejména navrhnout opatření, která by zajistila dostatek vody k pokrytí základních společenských potřeb, a minimalizovat negativní dopady sucha na životní prostředí a hospodářství. 

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21901 lidí

„Plán obsahuje také popis, kde můžeme nalézt vhodné zdroje vody a jaká rizika skýtá sucho. Jeho součástí je také návrh postupů pro zvládání sucha. Dokument obsahuje i parametry signalizující ohrožení schopnosti vodního zdroje plnit požadavky uživatelů. Na základě toho pak můžeme vyhlásit takzvaný stav nedostatku vody, a případně s určenou komisí přijímat okamžitá rozhodnutí, a to například k regulaci vody čerpané pro průmysl,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Plán se zpracovává v elektronické i listinné podobě a obsahuje základní, operativní i grafickou část. „Zhotovitelem plánu, kterého jsme vybrali na konci roku 2021, je firma Vodohospodářský rozvoj a výstavba a. s. a Česká zemědělská univerzita v Praze, a to za nabídkovou cenu 1.306.800 korun včetně DPH. Případná poskytnutá dotace ze strany Ministerstva zemědělství může dosáhnout třetiny ceny bez DPH,“ doplnil Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Dokončený Plán pro sucho předal kraji zpracovatel 21. prosince 2022. Je zveřejněný na stránkách Geoportálu Libereckého kraje ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…