Liberečtí chemici dostali nejmodernější laboratoř

16.10.2016 15:18

Liberecká protichemická jednotka ve středu 12. října převzala od zástupců ozbrojených sil Spojených států amerických, kterou zastupovala brigádní generálka Dawne Deskins, mobilní laboratoř s nejmodernějšími technologiemi. Laboratoř byla financována americkou stranou v rámci projektu pro rozvoj schopností zahraničních armád a vyšla na 160 milionů korun.

Liberečtí chemici dostali nejmodernější laboratoř
Foto: kapitán Ing. Jakub ŠIMÍČEK
Popisek: Ramanův spektrometr

Jedná se komplet dvou kontejnerů s chemickou a radiometrickou laboratoří. Jeden z kontejnerů se dá ještě rozšířit do stran. Laboratoř významně posílí schopnosti vojenských chemiků při detekování, identifikaci a analýze toxických a radioaktivních látek, drog i výbušnin. Je možné ji použít nejenom na území České republiky, ale i v zahraničí. Dokonce i ve prospěch složek Integrovaného záchranného systému - umí například odhalit uniklé průmyslové jedy. Nejmodernější zařízení dále přispěje k získání forenzních schopností pro týmy, které odebírají a analyzují vzorky. Pomůže také při nálezu munice nebo nástražného výbušného zařízení, u kterého hrozí únik nebezpečné látky.

Laboratoř patří mezi absolutní špičku v NATO

V Evropě žádná podobná laboratoř není. Je vybavená nejnovějším analytickým systémem. Díky němu specialisté například z krve rozpoznají i molekuly bojových chemických látek, v písku najdou zplodiny po výbuchu nebo určí chemické složky, ze kterých je vyrobená droga. Přístroje umí také zjistit zneužití drogy, a to z krevní plazmy nebo vlasů.

Podle libereckého náčelníka chemické laboratoře nadporučíka Dušana Trefilíka se nová laboratoř liší od předchozího typu zejména v citlivosti analýzy. „Dostáváme se úplně do jiných koncentrací, do citlivějších rozlišení vzorku," nastínil. Jeho lidé jsou teď schopni s jistotou určit látku i při koncentracích v nanogramech na mililitr. „Tedy o řád níže než u předchozí laboratoře,“ vysvětlil Trefilík.

Od náčrtu k realizaci uplynuly pouhé tři roky

„Jsem moc rád, že se tento projekt stal skutečností. Návrh konstrukce nové laboratoře jsme podali v roce 2013. Americká strana zařadila náš projekt mezi prioritní, které se budou realizovat. Důkazem toho je dnešní den, kdy ji po třech letech vývoje a výroby přebíráme,“ pochvaluje si velitel libereckých chemiků plukovník Radek Černý. „Byla pro mě velká čest dohlížet na procesy spojené s dodávkou laboratoře vašemu pluku. Jsem patřičně hrdá na spolupráci mezi USA a českou armádou a schopnosti, které jste při tomto projektu prokázali, jsou pro tuto spolupráci symbolické,“ dodala zástupkyně velitele ozbrojených sil Spojených států amerických v Evropě, brigádní generálka Dawne Deskins.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…