Liberečtí chemici dostali nejmodernější laboratoř

16.10.2016 15:18

Liberecká protichemická jednotka ve středu 12. října převzala od zástupců ozbrojených sil Spojených států amerických, kterou zastupovala brigádní generálka Dawne Deskins, mobilní laboratoř s nejmodernějšími technologiemi. Laboratoř byla financována americkou stranou v rámci projektu pro rozvoj schopností zahraničních armád a vyšla na 160 milionů korun.

Liberečtí chemici dostali nejmodernější laboratoř
Foto: kapitán Ing. Jakub ŠIMÍČEK
Popisek: Ramanův spektrometr

Jedná se komplet dvou kontejnerů s chemickou a radiometrickou laboratoří. Jeden z kontejnerů se dá ještě rozšířit do stran. Laboratoř významně posílí schopnosti vojenských chemiků při detekování, identifikaci a analýze toxických a radioaktivních látek, drog i výbušnin. Je možné ji použít nejenom na území České republiky, ale i v zahraničí. Dokonce i ve prospěch složek Integrovaného záchranného systému - umí například odhalit uniklé průmyslové jedy. Nejmodernější zařízení dále přispěje k získání forenzních schopností pro týmy, které odebírají a analyzují vzorky. Pomůže také při nálezu munice nebo nástražného výbušného zařízení, u kterého hrozí únik nebezpečné látky.

Laboratoř patří mezi absolutní špičku v NATO

V Evropě žádná podobná laboratoř není. Je vybavená nejnovějším analytickým systémem. Díky němu specialisté například z krve rozpoznají i molekuly bojových chemických látek, v písku najdou zplodiny po výbuchu nebo určí chemické složky, ze kterých je vyrobená droga. Přístroje umí také zjistit zneužití drogy, a to z krevní plazmy nebo vlasů.

Podle libereckého náčelníka chemické laboratoře nadporučíka Dušana Trefilíka se nová laboratoř liší od předchozího typu zejména v citlivosti analýzy. „Dostáváme se úplně do jiných koncentrací, do citlivějších rozlišení vzorku," nastínil. Jeho lidé jsou teď schopni s jistotou určit látku i při koncentracích v nanogramech na mililitr. „Tedy o řád níže než u předchozí laboratoře,“ vysvětlil Trefilík.

Od náčrtu k realizaci uplynuly pouhé tři roky

„Jsem moc rád, že se tento projekt stal skutečností. Návrh konstrukce nové laboratoře jsme podali v roce 2013. Americká strana zařadila náš projekt mezi prioritní, které se budou realizovat. Důkazem toho je dnešní den, kdy ji po třech letech vývoje a výroby přebíráme,“ pochvaluje si velitel libereckých chemiků plukovník Radek Černý. „Byla pro mě velká čest dohlížet na procesy spojené s dodávkou laboratoře vašemu pluku. Jsem patřičně hrdá na spolupráci mezi USA a českou armádou a schopnosti, které jste při tomto projektu prokázali, jsou pro tuto spolupráci symbolické,“ dodala zástupkyně velitele ozbrojených sil Spojených států amerických v Evropě, brigádní generálka Dawne Deskins.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští další mapový portál

7:02 Správa železnic spouští další mapový portál

Správa železnic nově spustila mapový portál pro vysokorychlostní úsek Poříčany – Světlá nad Sázavou.…