Limity jsme my: Pokud chceme zachránit klima, musíme jednat hned

07.09.2018 8:10

Stovky lidí v celé republice se rozhodly v sobotu různorodými aktivitami vybídnout komunální politiky k boji proti změnám klimatu.

Limity jsme my: Pokud chceme zachránit klima, musíme jednat hned
Foto: František Havlát
Popisek: Začínající eroze půdy na cca 120 ha půdním bloku

Chceme, aby v následujícím volebním období byly změny klimatu jedním z hlavních témat komunální politiky. Tento názor dají najevo stovky lidí - ať už jako jednotlivci, nebo jako skupiny, veřejné instituce či soukromé podniky. V rámci kampaně Postavme se za klima, kterou v České republice organizuje hnutí Limity jsme my, budou v sobotu 8. září slyšet hlasy mnoha lidí z různých míst najednou. A všechny budou volat po co nejrychlejším vypořádáním se se změnami klimatu.

Lidé z Česka v tom ale nebudou sami. Kampaň postavme se za klima je součástí globálního dne akcí Rise for Climate. Pochody, demonstrace, happeningy a další aktivity se uskuteční na všech obydlených kontinentech planety a zapojí se do nich statisíce lidí. Cílem je podpořit Global Climate Action Summit v Kalifornii, na kterém se sjedou lokální politici, podnikatelé i neziskové organizace z celého světa. Navzájem si budou sdílet zkušenosti a plánovat, jak lze na lokální úrovni bojovat proti změnám klimatu. Globální akční den má upozornit lokální politiky na různých místech planety na to, že se i oni musí zasadit o udržitelnou budoucnost. Vzhledem k blížícím se komunálním volbám je proto stěžejní dát i v České republice najevo, že v následujícím volebním období je potřeba klást problém změn klimatu na přední místo mezi politickými té-maty.

"Změny klimatu jsou největší současnou i budoucí výzvou lidstva. Letos byly české vesnice bez vody nebo je naopak spláchly přívalové deště. Kvůli horkům ve městě trpíme zdravotními problémy my i živočichové, stromy chřadnou všude a ve smrkových monokulturách se šíří kůrovec. Klíšťata se přemnožují a z přírody si lehce odnesete boreliózu. To všechno jsou důsledky změn klimatu," řekla členka hnutí Limity jsme my Anna Bromová.

Přitom s mnoha těmito projevy lze efektivně bojovat i v rámci komunální politiky. Ve městě je potřeba sázet více zeleně a chytře vymýšlet zavlažování, radnice mohou nechat stavět brouzdaliště a pítka, aby se lidé a zvířata v betonové džungli mohli ochladit. Lesy je potřeba sázet smíšené a přívalové deště musí mít možnost se v přírodě zasáknout. Ve městech a obcích lze dokonce i omezit samotné příčiny změn klimatu, a to využíváním obnovitelných zdrojů energie nebo preferencí cyklodopravy.

Rok 2017 byl opět rokem klimatických extrémů, které se projevily po celém světě. Západní pobřeží Spojených států a Karibské ostrovy zasáhlo několik silných hurikánů. Kalifornie zažila nejhorší lesní požáry v historii. Indičtí farmáři kvůli slabým monzunovým dešťům hromadně páchají sebevraždy. Na východě Afriky jsou kvůli nedostatku potravin hladomory, ubývání zdrojů napomáhá rozvoji terorismu. Hladiny moří stoupají a arktický led taje rychleji než kdy dříve. Zároveň zažíváme jedno z historicky největších vymírání živočichů. Odborníci se shodují, že se naše planeta rapidně otepluje a lidská činnost je toho hlavní příčinou.

Vyzýváme tedy české politiky a političky, aby konečně vzali v potaz vědecky podložená fakta o změnách klimatu a jejich vážných dopadech a zvolili toto téma jako jednu z priorit v následujícím volebním období. Klima se mění i u nás a má za následek ničivé povodně, kůrovcové kalamity, horká města, vyschlé studny i koryta řek, hladový dobytek i mrtvé stromy a zhoršující se zdravotní stav lidí. Pokud chceme zachránit klima, na kterém závisíme všichni, musíme jednat hned.

O hnutí Limity jsme my

Limity jsme my je občanské hnutí zdola, které se zaměřuje na boj za klimatickou spravedlnost a proti fosilním palivům. Hnutí funguje na dobrovolném základě od roku 2015, účastní se kampaní proti rozšiřování povrchové těžby a za uzavírání starých uhelných elektráren a organizuje v severních Čechách klimatické kempy - mezinárodní setkání určená pro setkávání, vzdělávání i pro protestní akce. Během letošního Klimakempu stovky lidí na několik hodin zastavily těžbu na hnědouhelném dole Bílina, jejž chce ČEZ rozšířit za hranice limitů těžby z roku 1991. Výzvu na podporu akce podepsalo mimo jiné několik desítek ekologických i dalších organizací, vědkyň, umělců a dalších osobností veřejného života. Podobné akce se letos konaly také v Německu, Rakousku, Velké Británii, Polsku, Švýcarsku a naposledy minulý týden v Nizozemsku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…