MAS Naděje pomáhá zkrotit energie v regionu

19.12.2022 21:20 | Tisková zpráva

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Státní fond životního prostředí (SFŽP) ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) připravily program Nová zelená úsporám Light (NZÚL), který nabídne okamžitou finanční podporu pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy na rychlé a jednoduché zateplení domů.

MAS Naděje pomáhá zkrotit energie v regionu
Foto: MAS Naděje
Popisek: MAS Naděje, o.p.s. - logo

Peníze dostanou předem a k elektronické žádosti nebude potřeba žádné složité papírování. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

„Jedná se o nové opatření reagující na energetickou krizi zaměřující se na ty nezranitelnější osoby na našem území. Jedná se o důchodce či rodiny pobírající příspěvek na bydlení.“ Sděluje Kamila Rejčová – ředitelka MAS Naděje o.p.s.

NZÚL nabídne finanční pomoc na snadno realizovatelné úpravy a částečné renovace rodinných domů až do výše 150 tisíc korun. Zateplení fasády, střechy, stropů, podlah i výměna oken a vchodových dveří přinesou okamžité snížení spotřeby energií na vytápění.

„Pomůžeme rádi a zadarmo s administrací žádostí žadatelům, kteří si mohou bez finančních rezerv zateplit domy tak, aby jim zbytečně neunikalo teplo. Spotřeba elektřiny a plynu se tak okamžitě sníží.“ Dodává Tomáš Harant, projektový manažer.

NZÚL bude financována z Modernizačního fondu. V programu HOUSEnerg je vyčleněno 1,5 miliardy na pilotní projekt pomoci pro domácnosti s nižšími příjmy. V první etapě se očekává podpora zhruba 10 tisíc domácností. Pokud bude zájem narůstat, je Ministerstvo životního prostředí připraveno prostředky navýšit.

„Já osobně si z pozice starosty malé obce myslím, že je velice zásadní pomoci s administrací podobných žádostí důchodcům, kteří často moderní nástroje dnešní doby nezvládají. A jestli se v území najde někdo, kdo důchodce provede procesem administrace žádosti o dotaci, jejímž prostřednictvím bude ušetřena spotřeba energií, vnímám to velice pozitivně nejen s ohledem na ekonomickou stránku věci v dané rodině, ale také jako prospěch ve vztahu k životnímu prostředí, které je v současné době velice akcentováno,“ konstatuje Petr Pillár, starosta obce Lišnice a také předseda Správní rady MAS Naděje o.p.s.

MAS Naděje o.p.s. se zapojila do poradenské sítě, jejímž cílem je poskytnout co nejširšímu okruhu domácností potřebné informace a pomoci efektivně čerpat dotace na úsporná opatření. Pomoc se bude zaměřovat zejména na žadatele z řad seniorů a domácností s nižšími příjmy a bude zahrnovat asistenci celým průběhem od podání žádosti až po doložení realizace.

Příjem žádostí startuje 9. ledna 2023, ale s pracemi je možné začít již nyní – podpořena budou opatření realizovaná od 12. září letošního roku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…