MHMP: Hlavní město opět zpřístupní ve svátek 28. října své budovy veřejnosti

27.10.2023 7:23 | Tisková zpráva

Magistrát hl. m. Prahy v Den vzniku samostatného československého státu opět zpřístupní veřejnosti Rezidenci primátora, Clam-Gallasův palác, Škodovy salonky a Novou radnici. V rámci dne otevřených dveří v sobotu 28. října budou od 10:00 do 18:00 hodin v těchto budovách speciální prohlídky zdarma nebo doprovodný program pro děti i dospělé. Zároveň hlavní město vyvěsí v centru metropole české vlajky a v národních barvách se rozsvítí Petřínská rozhledna.

MHMP: Hlavní město opět zpřístupní ve svátek 28. října své budovy veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Navštívit mohou lidé mimo jiné Rezidenci primátora hlavního města Prahy, která vznikla v roce 1928 jako součást Městské knihovny. Autorem projektu celé budovy je František Roith, interiéry jsou ukázkou stylu art deco. Rezidence přitom už od začátku slouží zejména k protokolárním a reprezentačním účelům.

Po dlouholeté rekonstrukci byl loni v září zpřístupněn pro veřejnost také Clam-Gallasův palác na Mariánském náměstí. Ve státní svátek jej bude možné zdarma navštívit a pro zájemce jsou připraveny komentované prohlídky.

„Všechny Pražany, kteří budou mít o prohlídku zpřístupněných prostor zájem, co nejsrdečněji zvu. Je to i důstojný způsob oslavy tak významného svátku, jakým je 28. říjen. Veřejnost se také bude moci přesvědčit, že o toto dědictví se hlavní město řádně stará a uchovává jej i pro další generace,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

Dále budou lidem zpřístupněny Škodovy salonky, které tvoří pět propojených místností v 1. patře Škodova paláce v Jungmannově ulici. Palác byl postaven jako administrativní budova ředitelství Škodových závodů v Plzni podle návrhu architekta Pavla Janáka v letech 1924-1926 a salonky byly zařízeny jako reprezentační prostory továrníka Škody. Postupem času byly zrekonstruovány a návštěvníci je tak nyní mohou vidět v původní podobě.

Dále také hlavní město společně s Technologiemi hl. m. Prahy vyvěsí české vlajky na sloupech veřejného osvětlení v centru města. Zároveň bude v sobotu 28. října nasvícena Petřínská rozhledna v národních barvách. Stále se také mohou lidé svézt speciální tramvají k 30. výročí samostatné České republiky, jež jezdí v hlavním městě na pravidelných linkách, a to až do konce tohoto roku.

A nebude chybět ani program v Nové radnici na Mariánském náměstí, která už od svých počátků slouží pro městské úředníky. V minulosti se zde nacházel například berní úřad a dnes tu sídlí vedení hlavního města Prahy. V zastupitelském sále bude možné zhlédnout například loutkové divadelní představení o pejskovi a kočičce od Říše loutek. Představení budou zdarma od 11:00 a 14:00 hodin. Dále se zde uskuteční různá pěvecká vystoupení.

V přízemí budovy bude připraven bohatý doprovodný program pro děti i dospělé od různých městských společností. Navštívit budou moci rodiny například stánky s inovativními technologiemi, 3D letecký simulátor, lego robotiku, autodráhu nebo malování na obličej. Ti nejmenší také mohou zkusit získat dětský řidičský průkaz od Městské policie hl. m. Prahy nebo si vyzkoušet resuscitaci pod dohledem pražských záchranářů. Celý program a další podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách pražského magistrátu.

Upozorňujeme, že na prohlídky Rezidence primátora i Clam-Gallasova paláce jsou v tuto chvíli rezervace již naplněny, doporučujeme proto sledovat případné uvolnění rezervací na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…