MHMP: Komunikace se v roce 2021 soustředila hlavně na očkování, podporu bydlení a pomoc lidem ve finanční nouzi

18.01.2022 15:16 | Tisková zpráva

Hlavní město se v roce 2021 při své komunikaci soustředilo mimo témata, týkající se koronaviru a očkování také na jiné důležité aspekty života v hlavním městě. Kromě pandemie metropole nejvíce akcentovala podporu pro lidi ve finanční nouzi, ale také energetickou krizí.

MHMP: Komunikace se v roce 2021 soustředila hlavně na očkování, podporu bydlení a pomoc lidem ve finanční nouzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Ke konci roku převládla také podpora Milostivého léta, které má lidem pomoci s řešením potíží s exekucemi. Celkově odbor médií a marketingu pražského magistrátu zpracoval a vydal 692 tiskových zpráv a týdně, včetně započítaných letních prázdnin, byly ze strany metropole uspořádány v průměru 3 tiskové konference. Co do počtu novinářských dotazů se loňský rok rovnal i tomu předchozímu, kdy bylo denně odpovězeno přibližně na 15 dotazů.

Ačkoli byla hlavní část komunikace i v roce 2021 věnována pandemii koronaviru, v rámci celého roku převládala kromě kampaně k očkování a řešení situací v souvislosti s covidem-19 i témata spojená s podporou lidí v nouzi či krize dostupného bydlení. Komunikace se mimo jiné soustředila také na Klimatický plán hl. m. Prahy, který si klade za cíl výrazně snížit uhlíkovou stopu hlavního města v následujících letech a desetiletích.

V rámci infotainmentu natočil také Magistrát hl. m. Prahy novou sérii videí Pražská zastavení, která se věnují různým oblastem v životě Pražanů, ať už se jedná o historii budov, zpracování odpadu, veřejnému osvětlení, nebo například pastvě koz, ovcí a skotu na území metropole. V roce 2021 jako každý rok nechyběla ani distribuce dárků pro prvňáčky a před Vánoci město potěšilo dárky děti a seniory v nemocnicích a sociálních zařízeních. Celkem se do projektu zapojilo 23 institucí včetně magistrátních odborů a také mediálních domů, které dohromady poskytly 22 752 předmětů.

Ohledně koronaviru se hlavní město primárně zaměřilo na informování veřejnosti o situaci v hlavním městě a na podporu očkování, kdy vzniklo i několik kampaní ve spolupráci se společností DDB Prague. Mimo jiné město také rozeslalo celkem 123 000 kusů letáků, které měly pomoci s rozhodnutím nechat se očkovat. Mezi další úspěšné kampaně se zařadily například Milostivé léto, komunikace k pomoci Pražanům postižených zkrachovalými dodavateli energií nebo informace k dostupnému družstevnímu bydlení.

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

„Rok 2021 byl z mnoha pohledů podobný předchozímu roku, kdy se komunikace zaměřovala z velké části na koronavirus a s ním spojená opatření či kampaně. Minulý rok se k tomu přidala i velká podpora očkování a věřím, že jako hlavní město jsme udělali maximum pro to, aby se mohl naočkovat každý, kdo má o vakcínu zájem, a díky kampaním či očkovacímu autobusu jsme dokázali mnoho lidí přesvědčit o tom, že to opravdu má cenu,“ říká ředitelka odboru médií a marketingu Magistrátu hl. m. Prahy Jana Berková.

Celkově hlavní město komunikovalo pomocí různých kanálů množství témat, například na portálu www.praha.eu bylo publikováno více jak 703 článků a textů, přičemž stránky navštívilo 1,3 milionu unikátních uživatelů za rok. Uveřejněno bylo 692 tiskových zpráv či 200 pozvánek a 118 avíz na akce, kterých se zúčastnili představitelé hl. m. Prahy. Zároveň hlavní město uspořádalo celkem vlastních 154 tiskových konferencí. Mediálních dotazů průměrně vyřídil odbor médií a marketingu přibližně 15 denně.

Aktivní byla metropole i na sociálních sítích, kdy jen na Facebooku publikovala 842 postů (v průměru 2,3 denně), které získaly 93 492 lajků a více jak 6 700 komentářů. Nejlakovanější byl přitom příspěvek s vánočním stromem na Staroměstském náměstí a ze zahájení festivalu Prague Pride. Na sociální síti Twitter se umístil pražský profil jako nejlepší mezi profily českých krajských měst, přičemž bylo vydáno celkem 339 tweetů a přibližně 1460 retweetů. Nejvíce „lajkovaným“ příspěvkem byla fotka plného Staroměstského náměstí s křížky, příspěvek o otevřenosti k sexuálním menšinám a o odstraňování betonových laviček.

„Koronavirus nebylo jediné téma, co jsme dokázali směrem k veřejnosti odkomunikovat s úspěchem, například kampaně k Milostivému létu či pro lidi ve finanční nouzi bylo možné vidět v Praze opravdu téměř všude a díky tomu jsme jim mohli pomoci ve chvílích, kdy to nejvíce potřebovali. Poděkování tak na tomto místě patří nejen dalším odborům pražského magistrátu, ale i mnoha našim organizacím, soukromým společnostem nebo mediálním domům, které nám pomáhaly Pražany informovat o zásadních a důležitých událostech,“ dodává Jana Berková.

Komunikace hlavního města za rok 2021 v číslech:

  • Vydáno 692 tiskových zpráv
  • Vydáno 200 pozvánek
  • Uspořádáno 154 tiskových konferencí, pracovních snídaní a dalších akcí pro média
  • Vydáno 118 avíz na akce s účastí představitelů hl. m. Prahy
  • Na portál praha.eu umístěno 703 aktualit z různých oblastí života v Praze (doprava, kultura, volný čas, sport atd.)
  • Za rok 2021 měl portál praha.eu 1,3 milionu nových návštěvníků

Hlavní mediální kampaně v souvislosti s pandemickou situací:

  • Očkovací portál na praha.eu, zpravodaj k očkování, očkovací autobus, Metropolitní očkovací centrum v Kongresovém centru Praha, odběrové místo na Mariánském náměstí, mobilní očkovací tým, kampaň na podporu očkování (ve spolupráci s agenturou DDB)

Ostatní kampaně a akce:

  • Milostivé léto
  • Kampaň na pomoc Pražanům postižených zkrachovalými dodavateli energií
  • Dostupné družstevní bydlení
  • Pražská zastavení
  • Balíčky pro prvňáčky
  • Akce na podporu dárcovství kostní dřeně
  • Den otevřených dveří 28. října
  • Dárky pro děti a seniory v nemocnicích a sociálních zařízeních
  • Výstava Energie a civilizace
  • Výstava Kořeny osobností na cestách
  • Výstava Ne! v přírodě
  • Projekt Moje Mariánské
  • Výstava Movember

Facebook:

  • Profil sleduje 69 660 lidí
  • Praha.eu je nejlakovanější stránka mezi krajskými městy v České republice
  • Pražský profil sleduje 771 lidí z Brna a 3 163 lidí ze Slovenska
  • Denně je osloveno minimálně 15 000 lidí
  • Až na výjimky není využívána placená reklama
  • V loňském roce bylo publikováno 842 postů, které získaly 93 492 lajků a obsahovaly 6 735 komentářů
  • Nejlakovanějším byl příspěvek s vánočním stromem na Staroměstském náměstí a ze zahájení festivalu Prague Pride

Twitter:

  • Momentálně pražský Twitter sleduje 22 470 lidí
  • Pražský profil je nejlepším mezi profily českých krajských měst (na druhém místě je Brno s 9 217 sledujícími)
  • Vydáno celkem 339 tweetů a asi 1460 retweetů
  • Nejvíce lajkovanými příspěvky byla fotografie plného Staroměstského náměstí s křížky, otevřenost k sexuálním menšinách a odstraňování betonových laviček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…