MHMP: Roušky pro Prahu a DPP šijí v Litoměřicích

20.03.2020 22:11

Dostanou je přednostně osoby v první linii, navíc se tak podpoří zaměstnanost v ČR.

MHMP: Roušky pro Prahu a DPP šijí v Litoměřicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Ochranných prostředků dýchacích cest (nos a ústa) se nedostává ani pracovníkům v první linii, jako jsou například zdravotníci, hasiči, řidiči či strojvedoucí v MHD. Magistrát hl. m. Prahy a Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se proto rozhodly zajistit si alespoň nejnutnější množství roušek po vlastní linii s využitím výrobních kapacit v ČR. Desítky šiček české společnosti TIMO začaly ode dneška šít v Litoměřicích roušky pro Prahu a DPP. Díky této objednávce dala Praha práci lidem, kteří by jinak vzhledem k současným mimořádným opatřením skončili bez zaměstnání. První zásilku roušek Praha i DPP očekávají v pondělí 23. března. Obratem je budou distribuovat pracovníkům v první linii.

Výrobu roušek bude v dílnách v Litoměřicích ve dvousměnném provozu zajišťovat 40 šiček a dalšího obslužného personálu. Díky této objednávce Prahy a DPP tak tito zaměstnanci společnosti TIMO mají zajištěnou práci na další období. Vzhledem k mimořádným opatření a propadu běžných objednávek by jinak s největší pravděpodobností přišli o práci.

První dodávku roušek z Litoměřic očekává Praha a DPP již v pondělí 23. 3. 2020. DPP ji prioritně rozdistribuuje těm zaměstnancům, kteří jsou v nejčastějším kontaktu s veřejností, zejména řidičům a strojvedoucím. Další várky roušek by měly následovat v dalších dnech. Praha a DPP si v Litoměřicích zatím objednaly několik desítek tisíc vysoce kvalitních bavlněných roušek.

Dvouvrstvé roušky, které si Praha a DPP nechávají šít v Litoměřicích ve společnosti TIMO, jsou vyrobeny ze 100% bavlněné a zdravotně nezávadné tkaniny podle kritérií mezinárodního testovacího a certifikačního systému pro textilie Öko-Tex Standard 100. Tkaniny s tímto certifikátem jsou testovány nezávislými institucemi Öko-Tex na pH hodnotu, obsah formaldehydu, přítomnost pesticidů, extraktu, obsahu těžkých kovů, chlorované organické nosiče a konzervační látky (např. pentachlorfenol nebo tetrachlorophenol) či přítomnost alergizujících a potenciálně karcinogenních barviv.

Výhodou těchto dvouvrstvých roušek je možnost opakovaného použití, lze je prát či vyvařovat, žehlit a pak opět nasadit. Lze do nich vkládat antibakteriální a antivirotickou vložku a měnit pouze tu. Díky ekologické výrobě a možnosti opakovaného používání jsou šetrnější k životnímu prostředí než roušky jednorázové.

Kromě toho DPP využívá kapacitu i těch zaměstnanců, kteří vzhledem k mimořádným opatřením nemohou vykonávat svoji práci. Na výzvu DPP se téměř desítka pracovníků středisek dopravních informací rozhodla na bázi dobrovolnosti šít další roušky pro DPP, které doplní dodávky z Litoměřic.

Také na Magistrátu hl. m. Prahy se k domácímu šití hlásí řada zaměstnankyň a jejich bavlněné roušky využívají například dobrovolníci, kteří se zapojují do projektu Praha drží spolu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…