MHMP: Tiskové prohlášení k podezření na výskyt koronaviru v Praze 6

04.03.2020 11:44

V Praze 6 a na tamní základní škole se dnes objevilo podezření na možný výskyt koronaviru u rodiče dítěte. Rodič dítěte si na vlastní náklady nechal udělat výtěr, který vyšel pozitivně. Jedná se však o výsledek ze soukromé kliniky, který musí potvrdit národní referenční laboratoř. V tuto se tedy nejedná o oficiálně potvrzený výsledek.

MHMP: Tiskové prohlášení k podezření na výskyt koronaviru v Praze 6
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Rodič následně kontaktoval krajskou hygienickou stanici, nyní ale musí být výsledek potvrzen. Krajská hygienická stanice ve škole provádí epidemiologické šetření. Ředitel školy zrušil v některých třídách výuku. Zřizovatelem školy je městská část, která se situací zabývá na svém zasedání.

Rodič bohužel zvolil nestandartní postup, nejprve se nechal testovat na soukromé klinice a až následně kontaktoval krajskou hygienickou stanici.

Hygienická stanice hlavního města Prahy doporučuje, aby rodiče žáků, ale obecně i Pražané, kteří byli v rizikových oblastech, kontaktovali jejich infolinku. Kontaktování doporučuje i v případech, kdy se neprojevily žádné příznaky nemoci. Lidé ovšem musí brát na zřetel to, zda byli jen lyžovat nebo navštívili tamní domácnost, akci s velkou koncentrací osob a podobně. Je proto důležité se v těchto případech obrátit na infolinku krajské hygienické stanice, kde epidemiolog konkrétní případ rozebere a vyhodnotí, zda se jedná o rizikovou situaci. Na základě toho v krajním případně doporučí domácí izolaci.

Tísňové linky 112 a 155 slouží k nouzový účelům a neslouží k informování obyvatel o koronaviru. K tomuto účelu slouží infolinky Hygienické stanice hlavního města Prahy. Až do odvolání jsou k dispozici tato čísla: 773 782 856 a 773 782 850. Jejich provozní doba je od 9.00 do 20.00 hodin. Informace je možné čerpat také ve speciální rubrice o koronaviru na internetových stránkách pražské hygienické stanice (ZDE). Nebo na linkách Státního zdravotního ústavu (ZDE), které mají číslo: 724 810 106 a 725 191 367. Linky jsou v provozu denně od 9 do 21 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…