MHMP: V rámci oslav Světového dne dárců kostní dřeně se v Zoo Praha budou moci do registru hlásit noví zájemci

17.09.2021 8:24 | Tisková zpráva

Magistrát hl. m. Prahy navazuje na své nedávné aktivity a ve spolupráci se spolkem Alma mater uspořádá v sobotu 18. září nábor do registru dárců kostní dřeně v areálu Zoo Praha. Lidé se mohou po splnění několika podmínek přihlásit a pomoci tak pacientům s poruchou krvetvorby čekajícím na transplantaci. Hlavní město se do této iniciativy zapojilo kvůli aktuálnímu nedostatku nových dárců kostní dřeně.

MHMP: V rámci oslav Světového dne dárců kostní dřeně se v Zoo Praha budou moci do registru hlásit noví zájemci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Na třetí zářijovou sobotu každoročně připadá Světový den dárců kostní dřeně. Letos se k němu Praha připojí náborem nových dobrovolníků do registru dárců kostní dřeně. Ten se uskuteční 18. září od 9:00 do 18:00 hodin u Vzdělávacího centra Zoo Praha. Navíc bude také nasvícena rozhledna na Petříně do červené barvy.

Podmínkou pro přijetí do registru je v první řadě věk od 18 do 35 let, dále dobrý zdravotní stav, neužívat trvale žádné léky (nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie), vážit více než 50 kilogramů a být registrován u jakékoli české zdravotní pojišťovny.

Součástí náboru není žádný zdravotnický úkon, nutné je pouze vyplnit formulář a prokázat se občanským průkazem i kartičkou zdravotní pojišťovny. Následovat bude už jen odběr vzorku, který se provádí stěrem z dutiny ústní.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

Zápis jednoho dobrovolníka do registru zabere zhruba 15 minut. Na místě bude akreditovaný personál, který předá odebrané vzorky s údaji do laboratoře a následně do databáze Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD). Detailní informace jsou k dispozici ZDE.

Magistrát tímto projektem navazuje na úspěšný nábor, který uspořádal už letos v červnu ve Škodově paláci v Praze 1. Ten se uskutečnil také na podporu nemocné dcery jednoho ze zaměstnanců městské společnosti Operátor ICT. Tehdy se přihlásilo 60 dobrovolníků z řad zaměstnanců úřadu i veřejnosti. Na základě jednání se spolkem Alma mater byla tehdy dohodnuta i nynější spolupráce.

„Po minulém roce, kdy jsme nemohli pořádat nábory, jsou akce jako tato příjemnou a vítanou změnou. Na všechny návštěvníky Zoo Praha se těšíme a zároveň děkujeme pražskému magistrátu a Zoo Praha za příležitost,“ řekl Jakub Galia, marketingový specialista Alma mater.

Každý rok podstoupí v Česku transplantaci kostní dřeně zhruba 270 lidí. Z toho jen 70 dárců kostní dřeně se najde v rámci rodiny. Zbývajících 200 nemocných je tedy odkázáno na vhodného dárce z databáze ČNRDD. Z celkového počtu pacientů s poruchou krvetvorby však každý čtvrtý nemocný svého dárce vůbec nenajde.

V důsledku pandemie koronaviru navíc počet dárců klesl téměř na polovinu, když jich do registru vstoupilo v loňském roce pouze 5 275. Snahou nejen hlavního města je nyní tento aktuální stav změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…