MMR: Dva drtivé roky s covidem pomáhá Česku mírnit evropská podpora

20.04.2022 21:20 | Tisková zpráva

Dva roky po vypuknutí globální koronavirové pandemie, která paralyzovala svět, vyžádala si mnoho lidských životů a způsobila nepředstavitelné ekonomické ztráty, se musíme vyrovnávat s ekonomickými i společenskými dopady. Ke zmírnění hospodářských potíží významně přispěly finanční prostředky Evropské unie.

MMR: Dva drtivé roky s covidem pomáhá Česku mírnit evropská podpora
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„Díky podpoře z REACT-EU se pořídí například 291 vozů pro zdravotnickou záchrannou službu, 422 dalších vozidel pro reakci na mimořádné události pro policii a hasiče, 2097 nových lůžek nejen pro pacienty s onemocněním covid-19 nebo s podezřením na onemocnění covid-19 a dále bude podpořena modernizace či vybudování laboratoří ve třiatřiceti zdravotnických zařízeních. Složky IZS získají 41 nově postavených nebo modernizovaných stanic a 1285 setů nové techniky. Podporu získalo i 252 zařízení pro poskytování sociálních služeb a sociální práci,“ říká náměstek evropských a národních dotací Zdeněk Semorád.

Evropská komise už v roce 2020 vyčlenila pro Českou republiku 29 miliard korun v rámci finančního balíku Pomoc při oživení pro soudržnost a území Evropy, známého pod zkratkou REACT-EU. Jednalo se o první injekci do ekonomiky členských států EU k posílení kapacit při zotavení z krize a k zelenému, digitálnímu a odolnému oživení ekonomiky.

Integrovaný regionální operační program (IROP) byl vybrán k tomu, aby pomohl rozdělit finanční prostředky poskytnuté z REACT-EU. Právě díky dlouholetým zkušenostem a dobré přípravě patří Česká republika v čerpání této finanční podpory mezi nejúspěšnější evropské země. Všechny projekty je třeba dokončit do konce roku 2023.

Většina pomoci připadá na zdravotnictví a hasiče

Devětadvacet miliard korun, které získala Česká republika, byly určeny na zdravotnictví, integrovaný záchranný systém (IZS) a projekty nízkoenergetické sociální infrastruktury. V současnosti už získalo podporu 320 projektů za 26,5 miliard korun. Největší podíl patří zdravotnictví se 140 projekty za téměř jednadvacet miliard. Hasiči a záchranáři zatím realizují 62 projektů za 4,2 miliardy, 33 projektů za 890 milionů bylo určeno na rozvoj infrastruktury hygienických stanic a rozvoj laboratorních kapacit, mimo jiného i pro PCR testování. Podporu nízkoenergetické sociální infrastruktury získalo zatím 85 projektů za 478 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…