MMR: IROP ukončil příjem žádostí ve výzvách pro předkládání integrovaných projektů

22.05.2022 9:18 | Tisková zpráva

Integrovaný regionální operační program (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, překročil další milník v podpoře integrovaných nástrojů – tedy investic napříč dotačními programy. Byl ukončen příjem žádostí v posledních výzvách pro předkládání integrovaných projektů integrovaných územních investic (ITI) a integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ).

MMR: IROP ukončil příjem žádostí ve výzvách pro předkládání integrovaných projektů
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„S celkovou alokací 27,6 mld. Kč je IROP operačním programem, který nejvíc podporuje integrované nástroje. Z celkové alokace programu činí integrované nástroje necelých 25 %. Za celé programové období bylo vyhlášeno celkem 2 033 výzev místních akčních skupin (MAS), 241 výzev nositelů ITI a 212 výzev nositelů IPRÚ. Do těchto výzev bylo předloženo celkem 5 944 integrovaných projektů, a to zejména z oblasti dopravy, vzdělávání a sociální integrace,“ říká náměstek Sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád.

Dosud bylo vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace celkem 4 529 integrovaným projektům v celkové výši 26,6 mld. Kč. Dalších 247 projektů za 1,2 mld. Kč je stále v procesu hodnocení. Na hodnocení a výběru těchto projektů se podílí nejen Ministerstvo pro místní rozvoj ČR jako Řídicí orgán IROP a Centrum pro regionální rozvoj České republiky, ale právě i města a místní akční skupiny. Ti posuzují, zda jsou projekty v souladu se schválenou integrovanou strategií, která stanovuje priority a potřeby svého území. Stav administrace integrovaných projektů zobrazuje souhrnně tabulka. „Ačkoli by se mohlo zdát, že jsme téměř v cílové rovině, spousta práce je ještě před námi. Je třeba dokončit hodnocení předložených projektů a především je zdárně zrealizovat, aby cíle integrovaných strategií byly naplněny. Poté budeme moci zhodnotit pozitivní dopad na strategický rozvoj území měst a jejich zázemí, ale i venkovských oblastí, kam cílí právě nástroj komunitně vedeného místního rozvoje“ připomíná náměstek Sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád.

Dosavadní využití a přínos integrovaných nástrojů bylo předmětem evaluace integrovaných nástrojů v IROP. Závěrečná zpráva z této evaluace je dostupná na IROP - Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - Výstupy evaluace 2021 (mmr.cz).

Zároveň se již rozbíhá programové období 2021 – 2027, kde podpora integrovaných nástrojů CLLD a ITI bude v IROP stejně důležitou součástí a bude navazovat právě na podporu z období 2014 - 2020. Ačkoli již nebude podporován nástroj IPRÚ, podpora těchto měst nezanikne, ale naopak bude probíhat prostřednictvím nástroje ITI, čímž se očekává jednodušší proces pro města, ale i žadatele samotné.

Stav administrace integrovaných nástrojů v IROP k přelomu dubna a května 2022 naleznete v příloze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …