MMR: Projednávání zákona o činnosti průvodců se průvodci účastnili. Další úpravy jsou možné

11.08.2022 17:51 | Tisková zpráva

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se ohrazuje proti tvrzením uvedeným v článku „Sdružení průvodců: Nejsou a nebudou kvalifikovaní průvodci, poškodila je pandemie i zákon“.

MMR: Projednávání zákona o činnosti průvodců se průvodci účastnili. Další úpravy jsou možné
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Schválený zákon, který ponechal průvodcovskou činnost v živnosti volné, avšak zavedl povinnost průvodců nosit při výkladu na území ČR viditelně na svém oděvu český národní průkaz průvodce, vznikl za podpory zástupců průvodců. MMR se nebrání návrhům na jeho úpravu, jako je např. prokazování odborné způsobilosti nebo jiných podmínek pro výkon průvodcovské činnosti. V současné době proto probíhají veřejné konzultace k činnosti průvodců v cestovním ruchu, které byly osobně projednány také se zástupci průvodců.

Do června 2008 byla průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu živností vázanou, k jejímuž výkonu bylo zapotřebí prokazovat odbornou způsobilost. Od 1. července 2008 patří činnost průvodců do živnosti volné a odborná způsobilost není její podmínkou. Profesní spolky průvodců se od té doby opakovaně snažily dosáhnout změny legislativy a usilovaly o návrat průvodcovské činnosti k vázané živnosti.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Poslední takovou snahou byl i návrh zákona, který v červenci 2018 předložilo Poslanecké sněmovně zastupitelstvo hl. m. Prahy (po jednání se zástupci průvodců) a který souhlasným stanoviskem podpořilo MMR i vláda. Zahrnoval přechod průvodcovské činnosti do živnosti vázané vč. povinnosti podnikatele zajistit výkon činnosti pouze osobami splňujícími požadavky na odbornou způsobilost. Poslanecká sněmovna však během legislativního procesu původní návrh nepodpořila. Projednávání novely ve výborech Poslanecké sněmovny od března do prosince 2019 byli účastni zpravidla zástupci průvodců, kteří však k novele zásadní připomínky neměli.

Schválen byl kompromisní návrh (zákon č. 117/2020 Sb.), který ponechal průvodcovskou činnost v živnosti volné, avšak zavedl povinnost průvodců nosit při výkladu na území ČR viditelně na svém oděvu český národní průkaz průvodce. Průkaz má dva stupně - u I. stupně se odborná způsobilost neprokazuje, u II. stupně ano. Znalost českého jazyka není podmínkou získání živnostenského oprávnění pro volnou živnost, tedy ani pro průvodcovské služby. Tyto povinnosti platí pro všechny podnikatele podnikající v režimu českého živnostenského zákona.

U zahraničních průvodců z jiných členských zemí EU platí právo dočasně poskytovat služby v souladu s čl. 56 a násl. Smlouvy o fungování Evropské unie. Podle novely zákona č. 159/1999 Sb. těmto osobám stačí oznámit před prvním poskytnutím průvodcovské služby na území ČR tuto skutečnost MMR. Odbornou způsobilost ani znalost českého jazyka prokazovat nemusí, neboť není vyžadovaná ani pro české podnikatele.

Z dosud cca 3 800 vydaných průkazů průvodců jsou téměř 2/3 vydány ve druhém stupni, kde průvodci musí doložit odbornou způsobilost. To je pro průvodcovskou činnost dobrá zpráva. Probíhají i živnostenské kontroly průvodců, zvláště v historickém centru hl. m. Prahy.

MMR se nebrání návrhům na úpravu např. prokazování odborné způsobilosti nebo jiných podmínek pro výkon průvodcovské činnosti - v současné době probíhají veřejné konzultace k činnosti průvodců v cestovním ruchu, které byly osobně projednány také se zástupci průvodců. Výsledky poslouží MMR k vyhodnocení současné právní úpravy a jejich případných změn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…