MPO: Monitoring kvality ovzduší v okolí heřmanické haldy bude nepřetržitý

08.03.2024 10:17 | Tisková zpráva

Tento týden jednala poprvé pracovní skupina k haldě Heřmanice, kterou svolalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na jednání zaznělo, že data pravidelně měřená nezávislými institucemi neukazují bezprostřední nebezpečí pro obyvatele nebo životní prostředí.

MPO: Monitoring kvality ovzduší v okolí heřmanické haldy bude nepřetržitý
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

S cílem zajistit lepší informovanost o dopadech haldy však dala skupina státnímu podniku DIAMO pokyn, aby ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem v Ostravě rozšířil sledování a měření znečišťujících látek v jejím okolí. Dále skupina prodiskutovala možné další varianty postupu sanace haldy.

Nové intenzivnější měření kvality ovzduší v okolí heřmanické haldy bude probíhat nepřetržitě 24 hodin, sedm dní v týdnu. Státní zdravotní ústav v Ostravě proto vytipoval místa ve směru převládajících větrů od haldy, kam umístí měřící stanice tak, aby byly výsledky co nejprůkaznější. Cílem intenzivnějšího monitoringu kvality ovzduší v okolí heřmanické haldy je zajistit lepší informovanost obyvatel o jejích skutečných dopadech.

Dlouhodobě sbíraná data z měření kvality ovzduší z okolí haldy prokazují, že vliv odvalu na kvalitu ovzduší v jeho okolí je minimální. Zdravotní ústav v Ostravě provádí pravidelné čtvrtletní měření kvality ovzduší na třech místech v okolí heřmanické haldy a výsledky těchto měření jsou srovnávány s hodnotami dosaženými na čtyřech měřicích stanicích provozovaných Zdravotním ústavem na dalších místech v Ostravě. Analýza dlouhodobých výsledků těchto měření ukazuje, že úroveň škodlivých látek se neliší od jiných míst v Ostravě a drží se v mezích stanovených zákonem. Podrobné výsledky měření jsou k dispozici ZDE.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49989 lidí

„Náš cíl zůstává stejný. Maximální ochrana zdraví obyvatel a životního prostředí v okolí heřmanické haldy. Dlouhodobá data měřená nezávislými institucemi ukazují, že kvalita ovzduší v okolí odvalu se neliší od jiných míst v Ostravě. DIAMO provádí pravidelná čtvrtletní měření a neustálý monitoring vývoje situace na haldě a je připraveno zasáhnout v případě jakýchkoli znepokojivých změn. Na základě dosavadních informací a pravidelného monitoringu neexistuje bezprostřední nebezpečí pro obyvatele nebo životní prostředí z důvodu pozastavení sanace,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Přesto s cílem zajistit lepší informovanost obyvatel jsme se na jednání námi zřízené pracovní skupiny shodli, že měření ještě více zintenzivníme. Na místech vytipovaných Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě tedy umístíme dvě monitorovací stanice, které budou kvalitu ovzduší nepřetržitě monitorovat. Zároveň uděláme maximum pro to, aby sanace odvalu v nejbližší době opět pokračovala,“ dodává Síkela.

Detaily měření popisuje ředitel státního podniku DIAMO Ludvík Kašpar: „Zahájení měření předpokládáme do několika týdnů. V současné době jednáme o pronájmu pozemků pro umístění stanic a připravujeme smlouvu. Věřím, že měření přispěje k objektivnímu a transparentnímu hodnocení vlivu haldy na okolí. Současně připravujeme i další rozšíření termometrického monitoringu. Bez ohledu na výsledky měření intenzivně hledáme řešení, jak co nejrychleji obnovit sanační práce na haldě a věřím, že i závěry a zjištění komise pomohou urychlit vyřešit některé překážky, které obnovení sanačních prací stále bohužel objektivně brání.

Pracovní skupina zřízená k problematice haldy Ministerstvem průmyslu a obchodu má zhodnotit dosavadní postup a posoudit další kroky sanace heřmanické haldy. Cílem pracovní skupiny je posoudit proces sanace haldy tak, aby byla zajištěna co nejlepší ochrana zdraví obyvatel a životního prostředí, ale aby byl v souladu s péčí řádného hospodáře. Na prvním jednání v tomto týdnu došlo k seznámení členů s danou problematikou, tedy historií, aktuálním stavem i výhledem sanačních prací odvalu. DIAMO současně seznámil členy s probíhajícími soudními spory. Členové se shodli na postupu prací a definování prvních úkolů pro členy komise i DIAMO.

Další jednání mezirezortní skupiny MPO plánuje v okamžiku, kdy bude mít státní podnik DIAMO k dispozici alternativní návrhy technického postupu sanace a rekultivace. Komise se bude scházet v rozmezí cca 4-6 týdnů, v počátku bude frekvence jednání častější. Cílem je obnovit sanaci haldy co nejdříve, jakmile to bude možné. Začátek sanace bude záviset na výsledcích probíhajících šetření, analýz a na určení finálního postupu sanace. Konkrétní časový rámec není v současné době stanoven.

Více informací najdete také ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…