MPO: Sekci pro jadernou energetiku bude řídit Tomáš Ehler

03.06.2021 22:54

Náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce jaderné energetiky se stal Tomáš Ehler. Dosavadní ředitel odboru jaderné energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) uspěl v otevřeném výběrovém řízení.

MPO: Sekci pro jadernou energetiku bude řídit Tomáš Ehler
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Nový náměstek bude mít na starosti novou sekci, která na MPO vznikla začátkem května. Prioritou útvaru bude příprava Dukovan II a dalších nových jaderných zdrojů v České republice (ČR).

„Jaderná energetika je jedním z pilířů Státní energetické koncepce ČR a prioritou této vlády. Jde o nízkoemisní stabilní zdroj energie, který nám zajišťuje energetickou soběstačnost. Rozvoj nových jaderných zdrojů je zároveň předpokladem pro postupný útlum uhelné energetiky. Technologicky náročné odvětví přináší ČR vysokou přidanou hodnotou a uplatnění pro český průmysl a výzkum, i proto si zaslouží samostatnou sekci s odborným týmem. Tomáši Ehlerovi, kterého čekají náročné úkoly, přeji hodně úspěchů,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Prioritním úkolem sekce bude příprava nového jaderného zdroje v Dukovanech, zejména notifikace veřejné podpory, příprava smluvního uspořádání po roce 2024 a financování na základě nízkouhlíkového zákona. Platí, že do bezpečnostního posouzení, které je podmínkou pro účast v tendru, budou na základě usnesení vlády z 19. dubna 2021 č. 394 (ZDE) pozváni tři dodavatelé jaderných technologií, a to francouzská společnost EDF, korejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Sekce jaderné energetiky MPO bude mít na starosti přípravu i dalších jaderných zdrojů v souladu se Státní energetickou koncepcí, tak aby kromě cílů této strategie bylo možné rovněž naplnit doporučení Uhelné komise a klimatické závazky ČR.

Tomáš Ehler se energetice a energetické politice věnuje dlouhodobě, dosud vedl odbor jaderné energetiky na Ministerstvu průmyslu a obchodu, je rovněž členem dozorčí rady společnosti Elektrárna Dukovany II. Před MPO pracoval například v Hospodářské komoře a také v diplomatických službách Ministerstva zahraničních věcí. Působil v Berlíně či Vídni, jako obchodní rada vedl obchodně-ekonomické oddělení českého velvyslanectví ve Spolkové republice Německo. Tomáš Ehler vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze a Institut pro průmyslový a finanční management, nyní je v doktorském studijním programu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Mluví anglicky a německy a má bezpečností prověrku na stupeň tajné. Je ženatý a má 2 děti.

Činnosti MPO v oblasti jaderné energetiky, včetně agendy radioaktivních odpadů, se v posledních letech značně rozrostly a rozvoj kompetentního a stabilního týmu je předpokladem jejich efektivního zajištění. Novou sekci jaderné energetiky MPO tak tvoří tři útvary: odbor rozvoje nových jaderných zdrojů, odbor strategie, výzkumu a mezinárodní spolupráce v jaderné energetice a samostatné oddělení radioaktivních odpadů. Základem sekce, která má podle současných předpokladů čítat 37 systemizovaných míst, je tým někdejšího odboru jaderné energetiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…