MŠMT: Kulatý stůl k Místním akčním plánům rozvoje vzdělávání

12.02.2019 16:05

Na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy se uskutečnil kulatý stůl k Místním akčním plánům rozvoje vzdělávání (MAP). Kromě shrnutí aktuální koncepce MAP a stavu realizace projektů byly představeny také příklady dobré praxe. Diskutovalo se i nad budoucností MAP v příštím programovém období.

MŠMT:  Kulatý stůl k Místním akčním plánům rozvoje vzdělávání
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

„Hlavním cílem kulatého stolu bylo představit úspěchy konceptu Místních akčních plánů rozvoje vzdělávání jako strategického nástroje nejen pro implementaci prostředků z ESIF, ale především pro zkvalitňování vzdělávání a obecně vzdělanosti v území. Jsem moc rád, že si MAP našly své místo ve vzdělávání a že plní svá poslání,“ uvedl náměstek pro řízení sekce EU a ESIF Václav Velčovský.

O akci byl velký zájem, zúčastnilo se jí přes 80 zástupců státní správy, samosprávy, Svazu měst a obcí ČR, Hospodářské komory, Národní sítě Místních akčních skupin České republiky a dalších partnerů, kteří jsou buď přímo, anebo zprostředkovaně zapojeni do tohoto konceptu.

Na programu kulatého stolu bylo shrnutí koncepce MAP v kontextu Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) i zhodnocení přínosu a významu MAP pro MŠMT a MMR při plánování politiky regionálního školství i při přípravách výzev z operačních programů. Probíralo se i to, co zapojení do Místních akčních plánů rozvoje vzdělávání přineslo samotným školám nebo jejich zřizovatelům.

Následovalo krátké statistické shrnutí MAP a analýza dalšího vývoje z pohledu Řídicího orgánu OP VVV. Dosud z výzev Místní akční plány rozvoje vzdělávání a Místní akční plány rozvoje vzdělávání II získalo podporu přes 350 projektů za více než dvě miliardy korun.

Pro účastníky kulatého stolu byly zajímavé prezentace příkladů dobré praxe. O své zkušenosti se podělili zástupci tří projektů místních akčních plánů rozvoje vzdělávání, konkrétně z ORP Náchod, ORP Ostrava a ORP Zábřeh. Například poslední jmenovaný projekt představil své velmi inovátorské aktivity spojené s jazykovým vzděláváním dětí a pedagogů, a to včetně osobního příběhu zahraničního lektora.

Přínosná byla také diskuse nad dalším využitím MAP při přípravě intervencí v budoucím programovém období. MŠMT i MMR se shodly, že je jejich cílem akční plánování využívat také po roce 2021, resp. 2023.

Více informací o výzvách OP VVV, podporujících regionální školství, naleznete na internetových stránkách OP VVV (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…