MŠMT: Náměstek Štech na mezinárodní konferenci k učitelské profesi

08.03.2016 8:00

Náměstek ministryně školství Stanislav Štech se zúčastnil na 6. Mezinárodní konference k učitelské profesi v Berlíně. Náměstek Štech seznámil účastníky se situací v České republice, zejména s navrhovaným kariérním systémem.

MŠMT: Náměstek Štech na mezinárodní konferenci k učitelské profesi
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Mezinárodní konference k učitelské profesi „International Summit on the Teaching Profession“ pořádala Konference ministrů školství Spolkové republiky Německo, Odborový svaz pro vzdělávání a vědu a Svaz pro výchovu a vzdělávání v Berlíně 2. – 4. března 2016. Kromě zastoupení MŠMT se za Českou republiku zúčastnil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík a za odbornou učitelskou veřejnost Petr Pečenka.

„Účastníky konference jsem seznámil s navrhovaným kariérním systémem, který jsme připravili. Ten má za cíl profesní odborný růst, další vzdělávání učitelů a zaměřuje se i na téma akceptace navrhovaných změn u učitelů. Jedná se hlavně o řešení podfinancování českých pedagogů v souvislosti s novými požadavky, které jim vyplynou z přípravy inkluzivního a digitálního vzdělávání nebo z kurikulární politiky zdůrazňující kompetence na úkor učiva,“ řekl po ukončení konference náměstek Stanislav Štech.

Na mezinárodní konferenci pořádané na úrovni ministrů školství evropských zemí, zástupců ze Severní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu a některých asijských zemí byla středem zájmu „profese učitele“ a s tím související témata, jako je strategie k posílení efektivní přípravy a vzdělávání učitelů a zajištění jejich dalšího odborného růstu, vytváření podmínek k dosažení kvality vzdělávání a příprava programů spojených s legislativními opatřeními.

Stěžejní význam berlínské konference, navazující na předchozí setkání pořádaná od roku 2011 postupně ve Spojených státech, Nizozemsku, na Novém Zélandu a v Kanadě, spočívá ve společném mezinárodním dialogu ministrů školství, odborových svazů, učitelů z praxe jednotlivých zemí a expertů OECD k aktuálním otázkám současnosti – jaké kompetence může učitel, jenž bude vzdělávat mladou generaci 21. století, zvládnout a za jakých podmínek.

Na okraj konference se náměstek Štech setkal s finskou ministryní školství a kultury Sanni Grahn-Laasonen, s níž diskutoval zejména o aktuální finské kurikulární reformě. Ministryně Grahn-Laasonen při této příležitosti pozvala českou ministryni školství, mládeže a tělovýchovy na oficiální návštěvu Finska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…