MZ: Zákaz kouření na Plzeňsku neměl na tržby restaurací ani rušení nočního klidu žádný negativní vliv

27.09.2017 14:34

Zákon chránící nekuřáky v restauracích, barech a hospodách je v účinnosti 119 dní. V Plzeňském kraji zatím „protikuřák“ slaví úspěch. Téměř 70 % obyvatel kraje nemá s novou regulací problém, každý třetí respondent dokonce konzumuje více.

MZ: Zákaz kouření na Plzeňsku neměl na tržby restaurací ani rušení nočního klidu žádný negativní vliv
Foto: Vít Hassan
Popisek: Nesouhlas s protikuřáckým zákonem vyjádřili lidé demonstrací na Václavském náměstí

Ve sledovaném období překvapivě klesl i počet rušení nočního klidu. Tyto a další závěry vyplývají z exkluzivního průzkumu Ministerstva zdravotnictví ČR. Výsledky šetření byly uveřejněny při příležitosti konání osvětové kampaně „Poslední típnutí“ před Obchodním centrem Plzeň.

Česká republika se stala jednou z posledních zemí Evropské unie, která přijala protikuřáckou legislativu. Odborníci na závislosti nový zákon vítají. Téměř každé páté úmrtí u nás je spojeno s kouřením.  Riziko se však netýká pouze aktivních kuřáků, ale i jejich okolí.

Kouření už není „cool“

Počet mladých kuřáků ve věku od 18 do 26 let v České republice patří mezi nejvyšší v Evropské unii. Situace se však může již brzy změnit. Podle výsledků exkluzivního průzkumu Ministerstva zdravotnictví ČR totiž obliba cigaret mezi mladými v Plzeňském kraji klesá. Mezi respondenty se „protikuřácký“ zákon těší největší podpoře právě v této věkové skupině.  Ani mezi staršími lidmi však není kritiků mnoho. Pouze tři z deseti uvedli, že nová pravidla vnímají negativně. Regulaci obecně podporují lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé měst. Méně zastánců má pak nový zákon zejména na venkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

7:23 Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

Historický Čertův most zrekonstruovaly za půl milionu korun Lesy České republiky v národní přírodní …